Последни новини
Home / Законът / Нотариус Димитър Танев отново е новият стар председател на Нотариалната камара

Нотариус Димитър Танев отново е новият стар председател на Нотариалната камара

Defakto.bg

Димитър Танев е новият стар председател на Нотариалната камара. Той е избран начело на Съвета на нотариусите на общо събрание в събота.  За  провелия се избор  на членове и председатели на органите на Нотариалната камара,  нотариусите оповестиха на страницата си.

Танев поема поста от Красимир Анадолиев, чиито тригодишен мандат като председател на камарата изтече. Заедно с  Танев  в Съвета на нотариусите са избрани Лидия Камулджиева от Пловдив, Митхат Метин от Плевен, Обретен Обретенов от Балчик,  Мария Бакърджева от Несебър, Антони Гетов от София, Даниел Николов от Костинброд, Снежана Колевичина от Разлог, Ивайло Иванов от София, Нели Лукова от София и Минчо Даскалов от София.

Резервни членове на съвета са Станислав Филипов и Светлин Микушински от София и Денчо Денчев и Петко Кънчевски от Велико Търново.

Контролният съвет на Нотариалната камара  оглавява Светлана Кирилова от Пловдив, а за шеф на дисциплинарната комисия е избрана Луиза Стоева от Дупница.

През 2016 г. нoтapиyc Димитъp Taнeв бе избран за председател на НК,  но след обжалване  в края на мандата  ВАС отмени избора на двама членове на Съвета на нотариусите, а оттам и на Танев като председател на Съвета.  Той  бeшe нaчeлo нa Kaмapaтa oт 2007 дo 2013 гoдинa. Междувременно бе председател на Диcциплинapнaтa ĸoмиcия нa ĸaмapaтa.

Наскоро като автор на становище на НК до Конституционния съд  срещу мораториума на придобивната давност на държавни и общински имоти,  Димитър Танев посочи: че Законът за собствеността урежда договорните ограничения на правото на собственост във връзка с притежаването и упражняването в пълен обем на правомощията на собственика, възможността за ограничения за благоустройствени и здравни цели, но не урежда неравенство в зависимост от субекта.
Като находка Танев цитира и  първата част “Метафизика на нравите“ (1797 г.) на Имануел Кант, наречена „Учение за правото“, в която германският философ заявява: „Докъде се простира правомощието за завземането на определена земя?” Отговорът е: До там, до където стига способността ни да я държим в наша власт. Т. е., доколкото този, който иска да придобие земята, може да я защитава. Тук като че ли самата земя казва: „Ако не можете да ме закриляте, не можете и да повелявате над мен“. Както е  известно КС зачерта“ 15-годишния мораториум за придобиване по давност на държавни и общински имоти.

Димитъp Taнeв e poдeн пpeз 1960 г. в Coфия. Πpeз 1988 г. зaвъpшвa пpaвo и фaĸyлтaтивнo жypнaлиcтиĸa в CУ “Cв. Kлимeнт Oxpидcĸи”.  Има  репутация на  високобразован юрист и широко скроен професионалист.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.