Последни новини
Home / Законът / Гешев с поздрави към спецпрокуратурата и ДАНС за ново разследване на шпионаж в полза на Русия (допълена)

Гешев с поздрави към спецпрокуратурата и ДАНС за ново разследване на шпионаж в полза на Русия (допълена)

Defakto.bg

Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на РБ,. Това написа главният прокурор Иван Гешев в профила си в Туитър тази сутрин.

Надявам се, политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи“, казва той, без  повече информация. Изглежда подробностите са запазени за друг  път.

По-късно ПРБ съобщи, че гл. прокурор е уведомил министъра на външните работи, че:  В резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и Държавната агенция „Национална сигурност“ е образувано досъдебно производство за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК. В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България.  Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност“, казва Гешев.

Два часа по-късно в профила си във Фейсбук прокуратурата даде и известни детайли за българския участник в схемата – генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО,  който от 2016 година досега е предавал информация, представляваща държавна тайна на съветник в посолството на Руската федерация. Това ставало на конспиративни срещи.

Използвани са преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията. В рамките на разследването се претърсват 2 адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин

Това са стари случаи, които Гешев използва в ситуацията, за да използва момента за спасявене на специализираната прокуратура,  коментира Атанас Атанасов, шеф на вътрешната комисия в НС.

Това е второто дело за шпионаж в полза на Русия, по което работи Софийската военно-окръжна прокуратурата.  През ноември м.г. обвинение зa шпиoнaж  бе внесено във военнокръжния cpeщy шестима дeйcтвaщи и бивши вoeнни и pycĸa гpaждaнĸa.

Казусът е отпреди няколко години и сега се използва ситуацията, в която г-н Гешев да се опита да лустроса по някакъв начин имиджа на специализираната прокуратура, защото знае, че предстои закриване на специализираната прокуратура и съд. Това коментира пред журналисти председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов („Демократична България“).

„След дъжд качулка“, каза още той.

.

 

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.