Последни новини
Home / Законът / ЕСПЧ разпореди спешни временни мерки за защита на човешките права във военните операции на украинска територия

ЕСПЧ разпореди спешни временни мерки за защита на човешките права във военните операции на украинска територия

Defakto.bg

Европейският съд по правата на човека разпореди  временни спешни мерки на Русия по повод военните операции в Украйна и  призова руското правителство да се въздържа от военни атаки срещу цивилни и цивилни обекти, включително жилищни помещения, превозни средства за спешна помощ и други специално защитени граждански обекти като училища и болници и да осигури незабавно безопасността на лечебните заведения, персонала и автомобилите за спешна помощ на територията, атакувана или обсадена от руски войски.

Временните  спешни мерки  се прилагат,  когато съществува непосредствен риск от непоправими вреди за човешките права, а ЕСПЧ  може да ги налага на всяка държава – страна по конвенцията Европейската конвенция за правата на човека.

На 28 февруари 2022 г. Европейският съд по правата на човека е получил искане от украинското правителство за налагане на спешните мерки на правителството на Руската федерация, съгласно правило 39 от Правилника на Съда2, във връзка с „масовите нарушения на правата на човека извършени от руските войски в хода на военната агресия срещу суверена територия на Украйна”.  Искането е регистрирано под номер на молба 11055/22, Украйна срещу Русия (X) и е било разгледан от председателя на съда, съобщават от съда.

Съдът припомня, че вече е налагал временна мярка на 13 март 2014 г., която остава в сила в контекст на делото Украйна и Нидерландия срещу Русия (№ 8019/16, 43800/14 и 28525/20) относно събитията в Източна Украйна, призовавайки правителствата и на двете руски Федерация и Украйна да спазват ангажиментите си по Конвенцията.

Текущите  военни действия, започнали на  24 февруари 2022 г. в различни части на Украйна ЕСПЧ, отбелязва съдът,  пораждат  „ реален и продължителен  риск от сериозно нарушаване на правата на гражданското население по Конвенцията и по-специално съгласно членове 2 (право на живот), 3 (забрана на изтезания и нечовешко или унизително отношение или наказание) и 8 (право на зачитане на личния и семейния живот) на Европейската конвенция за правата на човека“.

Като се позовава на практиката си по делата  (виж Грузия срещу Русия (II) (№ 38263/08), временна мярка, 12 август 2008 г., Украйна срещу Русия (№ 20958/14), временна мярка, 13 март 2014 г., Армения срещу Азербайджан (№ 42521/20), временна мярка, 29 септември 2020 г. и Армения срещу Турция (№ 43517/20), временна мярка, 6 октомври 2020 г.),  Съдът взе  решение да посочи  на правителството на Русия да се въздържа от военни атаки срещу цивилни и цивилни обекти, включително жилищни помещения, аварийни автомобили и други специално защитени цивилни лица обекти като училища и болници и за незабавно осигуряване на безопасността на медицинските предприятия, персонал и аварийни превозни средства в рамките на атакувана или обсадена територия руски войски, се казва  в прессъобщението на съда.

Правителството на Руската федерация се приканва да информира Съда възможно най-скоро за мерките, предприети, за да се гарантира, че Конвенцията се спазва напълно.

За решението си съдът ще уведоми незабавноа Комитет на министрите на Съвета на Европа.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.