Последни новини
Home / Законът / ССБ призовава ВСС, ВКС, ВАС и Прокуратурата да предоставят почивните си бази на бежанци от Украйна

ССБ призовава ВСС, ВКС, ВАС и Прокуратурата да предоставят почивните си бази на бежанци от Украйна

Defakto.bg

За солидарност с пострадалите граждани от военните действия в Украйна призовава Съюзът на съдиите в България.  Апелът е „към българските съдии, прокурори, следователи, представителите на останалите юридически професии, както и всички български граждани да станат част от международната солидарност с украинския народ“ и да го подкрепят с дарения по  банковата сметка на БЧК.  ВСС, ВКС, ВАС и Прокуратурата да предоставят почивните си  бази на бежанци от Украйна, апелират от ССБ. (Пълен текст на призива)

 

До ВСИЧКИ СЪДИИ И ПРАВНАТА ОБЩНОСТ
В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
До ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
До ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД
До ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД
До ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                                            ПРИЗИВ

от Управителния съвет на Съюза на съдиите в България

 

Съюзът на съдиите в България споделя изцяло изразените становища от управителните органи на Международната асоциация на съдиите 1 (МАС) и на асоциацията „Европейски магистрати за демокрация и свободи“ 2 (MEDEL) относно предприетите от Руската федерация военни действия срещу Украйна.

Присъединяваме се към изразената от МАС и MEDEL (виж по долу) подкрепа към украинския народ и към призивите за изтегляне на руските войски от Украйна.

Призоваваме Висшия съдебен съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и Прокуратурата на Република България
да предоставят почивните си бази за настаняване на бежанци от Украйна.

Призоваваме българските съдии, прокурори, следователи, представителите на останалите юридически професии, както и всички български граждани да станат част от международната солидарност към украинския народ, вземайки участие в откритата от Българския червен кръст Национална благотворителна кампания в помощ на пострадалите от войната в Украйна, като направят дарение по банковата сметка на
Българския червен кръст: БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД BG23UNCR76301077778563 UNCRBGSF
(За пострадалите от конфликта в Украйна)

Няма поезия във войната 

само гниене

само букви остават

и издават един и същ звук – рррр


Люба Якимчук, „Гниене“, из „Кайсии в Донбас“

 

Тъмните облаци на войната, които смятахме за отдавна разпръснати, отново зачернят небето на Европа.

Руската военна интервенция в Украйна подкопава фундаменталните принципи на международния закон: ненамеса във вътрешните работи на държавите; териториална цялост и суверенитет; забрана върху използването на въоръжени сили в международните отношения.

 

MEDEL постоянно призовава за уважение към международното право и човешките права, независимо кой е извършителят и какви са мотивите за нарушението; през 2005 г. MEDEL се противопостави на едностранната война в Ирак [1], а през 2007 г. осъди скандала около „извънредното предаване“ на европейска почва [2].

Също както в онези моменти, днес MEDEL отново потвърждава своята позиция в защита на многостранните преговори и дипломацията, ясното и твърдо отхвърляне на войната като метод за решаване на спорове между суверенни държави – международният закон не е „законът на най-силния“.

 

Нашите мисли са отправени към всички невинни украински граждани, които страдат от ужасите на войната. Особена солидарност изпитваме към нашите украински колеги и членове на съдебното съсловие – съдии, прокурори, адвокати и съдебни служители – които през последните години се бориха толкова упорито за укрепването на демокрацията чрез промяната и усъвършенстването на украинското общество.

 

Освен това MEDEL е наясно, че не бива да слагаме знак за равенство между една страна и нейното управление. Видяхме снимки на хиляди смели граждани, протестиращи срещу войната на улиците на Русия, изправящи се смело срещу онези, които имат претенцията да говорят от тяхно име, а всъщност следват своите собствени себични интереси. Какъвто и да бъде изходът от тази криза, техният пример ще остане символ на истинската и мирна природа на руския народ.

С оглед на настоящата ситуация MEDEL:

Осъжда употребата на военна сила и нашествието в Украйна;

Продължава да поддържа мултилатеризма и отказа от употреба на сила като метод за решаване на международни спорове;

Призовава всички участници да се върнат към дипломатическия диалог като начин да сложим край на настоящата криза;

Изразява пълната си солидарност с украинския народ и особено с всички съдии, прокурори, адвокати и съдебни служители, които страдат от ужасите на войната;

Изразява пълната си солидарност със смелите руски граждани, които храбро излизат на улиците, за да се противопоставят на войната и да искат край на нашествието;

Призовава международната общност да подкрепи и по всякакъв начин да защити прогонените от войната украински бежанци и протестиращите по улиците руски граждани.

 

[1] https://www.medelnet.eu/index.php/news/international/121-declaration-on-iraq-war-justice-not-war.

[2] https://www.medelnet.eu/index.php/news/international/120-the-united-states-defy-the-rule-of-law-on-european-soil.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Един коментар

  1. БИВШОТО ПЕДИ БОР. ВЕЛЧ.

    там да затворят дрътия педи-пърч Хр. Иванов и сиренясълата мушмула Н. Кучикова да съ любят до насита

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.