Последни новини
Home / Законът / Апелативен съд София потвърди изцяло оправдателната присъда на Мирослав Боршош

Апелативен съд София потвърди изцяло оправдателната присъда на Мирослав Боршош

Defakto.bg
Тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Величка Цанова потвърди изцяло присъдата на Софийския градски съд по наказателно дело (ВНОХД 883/2201 на САС), водено срещу Мирос лав Боршош (нецелево изразходване на над 3 млн. лв. бюджетни средства, неизгодни сделки, присвояване и безстопанственост) и Валентин Кръстев (заплаха и принуда).
С решението на САС е потвърдена оправдателната присъда за подсъдимия Боршош и условното наказание от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок за подсъдимия Кръстев, съобщи пресслужбата на съда.
Решението на САС подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Миналата година  делото за ремонта на Националния дворец на културата съдът оправда бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош по всички обвинения, а бившият председател на Съвета на директорите Валентин Кръстев получи тригодишна условна присъда.

Боршош беше обвинен в нецелево изразходване на 3,5 милиона лева, отпуснати от бюджета във връзка с подготовката на България за председателството на Съвета на Европейския съюз, за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки.

Скандал около ремонта на НДК заради българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 година насочи вниманието към Боршош.  Освен, че използвал за друго почти 3,5 милиона лева, отпуснати целево за адаптирането на НДК за нуждите за председателството, прокуратурата откри и проблеми около лизингов автомобил и няколко сделки, подписани от него.

 С критики към прокуратурата състав на Софийския градски съд с председател Стефан Милев оправда Боршош по всички обвинения, а за Кръстев постанови 3 години условна присъда.

Аргументите за присъдата „невинен“  започнаха с „беше загуба на време“ и свършиха с“ по това обвинение ще замълчим от уважение към правото“.

По  обвинението на Боршош – за нецелево разходване на целеви средства, съдът посочи, че фактите показват наказателна несъставомерност, тъй като средствата, за които се твърди от прокуратурата, че са разходвани изобщо, не са целево отпуснати, а с решение е увеличен капиталът на НДК.

„Това се вижда от прост прочит на закона“, каза съдия Милев.

По обвинението, че е наел на лизинг лек автомобил „Лексус“ съдът посочи, че от прочита на обвинителния акт не се разбира какво точно иска прокуратурата от Боршош.

По третото обвинение за сключени неизгодни договори съдът коментира, че в законодателството няма забрана, което и да е държавно учреждение да наема външни юристи.

„Това означава половината българско правителство да влезе в затвора“,  каза съдия  Милев и се обърна към двете прокурорки в съдебната зала с думите:

“ Аз очаквам следващата година още 500 обвинителни акта срещу различни държавни институции и техните ръководи ели  за същото“.

„По обвиненията за присвояване – трябва да замълчим от уважение към правото„, заключи съдът и отхвърли всички граждански искове на държавата към Боршош  за близо 4 милиона лева.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.