Последни новини
Home / Законът / Мнение: До къде стига правото на протест?

Мнение: До къде стига правото на протест?

Defakto.bg

Петър Обретенов, юрист

В тези дни на гореща война в Украйна сме свидетели и на гореща война  със слово в България, която е не по – малко опасна за държавата ни.

            Особено гласовити в тази война са привържениците на партия   „ Възраждане” начело с нейният лидер Костадинов. Обидното клеймо     „ национални предатели” те отправят не само спрямо свои колеги от НС, но и срещу други най – висши представители на държавната власт. И ако за тези обиди те могат / евентуално / да се скрият зад свободата на изразяване на мнение, то други техни прояви безспорно попадат под санкциите на НК  Научавам от медиите, че на тържествата на връх Шипка, симпатизант на „ Възраждане”, от агитката начело с лидера си Костадинов, е скъсал и стъпкал знамето на Европейския съюз. Не съм в състояние да следя всички прояви на „ Възраждане“, но вероятно има и други подобни прояви, които задължително трябва да се санкционират от прокуратурата, особено в този трагичен исторически миг, в който под  заплаха са поставени ценностите на ЕС и неговото единство.

Напомням на прокуратурата и специално на Главния прокурор:   чл.108, ал.2 НК:

„ Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето и химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба да три хиляди лева”.

              Напомням още, че съгласно чл. 20 и 21 от НК отговорност носят и се наказват с предвидените за извършителя наказания  подбудителите и помагачите.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.