Последни новини
Home / Законът / Председателите на върховните съдилища и на висшите съдебните съвети в ЕС изразяват солидарност с украинските магистрати

Председателите на върховните съдилища и на висшите съдебните съвети в ЕС изразяват солидарност с украинските магистрати

Defakto.bg

Съвместна декларация на Мрежата на председателите на върховни съдилища в ЕС и на Европейската мрежа на висшите съдебни съвети от вчера е приела:  решително осъждат тежкото нарушение на международното право и агресивните военни действия на Руската Федерация срещу Украйна.  Съдиите призовават за връщане към граждански форми на дебат, които зачитат международното право, правата на човека и принципите на демокрация и върховенство на правото.

Двете мрежи изразяват сериозна загриженост за украинския народ и своята солидарност с него и с неговите магистрати. Доколкото им е по силите ще подкрепят украинския Върховен съд, Висшия съвет на съдебната власт и цялата украинска съдебна система за справяне с тази извънредно сериозна криза.

Те призовават всички държави членки на ЕС, както и европейските институции да се възползват от всички инструменти и средства, с които разполагат в рамките на върховенството на правото, за да прекратят тази несправедливост.

About De Fakto

Проверете също

При 64,22 % активност приключи изборът на съдиите за членове на ВСС, предстои преброяване на гласовете

Изборът на шестима съдии от съдебната квота приключи,  обяви в 18 ч. Мина Топузова,  председател …

Съдиите не успяха да изберат нито един от 15-те кандидати за членове на ВСС, изборът продължава в неделя (кой колко гласове взе на първи тур)

Избирателна комисия  констатира, че нито едни от кандидатите не е получил повече от половината от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.