Спецсъдът пусна под домашен арест генерала от резерва, обвинен за шпионаж в полза на Русия, съобщи Нова телевизия. Заседанието се проведе навръх 3 март при закрити врата и продължи до късно. От държавното обвинение искаха Валентин Цанков да бъде задържан за постоянно.

Той беше задържан за 72 часа, тъй като според спецпрокуратура е събирал класифицирана информация за вътрешнопартийния живот в България, която предавал на руски дипломати.  Специализираната прокуратура образува досъдебно производство по чл. 105, ал.1 от НК и обвини генерала, че се е поставял  в услуга на чужда държава, „за да й служи като шпионин, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност“.  Същият е координирал своите действия с руски гражданин, за когото е установено, че е лице с дипломатически имунитет – съветник в политическата секция на
посолството на Руската Федерация в София, чиито действия нарушават Виенската конвенция за дипломатически отношения и накърняват държавния суверенитет на Република България, съобщеи спецпрокуратурата.
Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че българският генерал от резерва е участвал в редица мисии зад граница, заемал е и различни длъжности в Министерство на отбраната. Във връзка със служебните му задължения той е разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща НАТО и ЕС.

За прикритие на дейността си лицата са провеждали конспиративни срещи, използвали са преносими флаш-памети и устройства за криптиране на информацията.

След  скандала България изгони двама представители на руското посолство в София, а от Москва заявиха, че запазват правото си на реципрочни мерки.

На 1 март Coфийcĸият  вoeнeн cъд пpeĸpaти  cъдeбнoтo пpoизвoдcтвo пo  шпиoнcĸaтa aфepa срещу шестима обвиняеми в полза на Русия и   въpнa дeлoтo нa пpoĸypaтypaтa заради съществени процесуални нарушения, свързани с правото им на защита.