Последни новини
Home / Законът / Съветът на адвокатурите в Европа подкрепя гл. прокурор на МНС за разследване на престъпленията в Украйна

Съветът на адвокатурите в Европа подкрепя гл. прокурор на МНС за разследване на престъпленията в Украйна

Defakto.bg

Висшият адвокатски съвет осъжда остро инвазията в Украйна и като пълноправен и активен член на Съвета на адвокатите и юридическите дружества на Европа (CCBE), категорично подкрепя Изявлението на CCBE относно инвазията в Украйна.

CCBE  представлява повече от 1 милион европейски адвокати. Организацията се състои от 32 държави-членки и 13 други асоциирани страни и страни-наблюдатели.  Членството в CCBE включва адвокатски и юридически дружества от 45 държави от ЕС и Европейското икономическо пространство.

В изявлението на ССВЕ се казва, че „CCBE се присъединява към институциите на ЕС и международната общност в искането им Русия незабавно да преустанови незаконната си инвазия в Украйна. Всички държави трябва да съблюдават основните задължения, ценности, принципи и свободи, предвидени в Хартата на Обединените нации, Статута на Съвета на Европа, Европейската конвенция за правата на човека, Меморандума от Будапеща относно гаранциите за сигурност и други общи принципи на международното публично право, включително Римския статут на Международния наказателен съд“.

Европейските адвокати осъждат „строго действията, които нарушават тези основни и общоприети принципи на международното право. Спазването на международните закони и договори трябва да се поддържа и подкрепя. В настоящата трагична ситуация, в която се оказа украинският народ, необходимостта от поддържане на върховенството на закона е от първостепенно значение.“  CCBE категорично осъжда инвазията в Украйна от Русия и приветства изявлението на гл.прокурор на Международния наказателен съд (МНС) (виж по долу) .

Адвокатите изразяват солидарност с украински си колеги, както и с руските, които не могат да вдигнат глас против тази незаконна война, „защото се страхуват за живота си“.

CCBE допълнително подчертава, че в този контекст правото на убежище следва да бъде спазвано и гарантирано и на нуждаещите следва да се предоставя хуманитарна помощ. Ето защо държавите – членки на ЕС и другите европейски държави се насърчават да предприемат необходимите мерки в областта на управлението на границите и убежището, за да помогнат на хората, които бягат от конфликт и насилие. На последно място, CCBE насърчава адвокатите да предоставят правно съдействие на лицата, които търсят международна закрила, и приветства факта, че много правни професионалисти вече са ангажирани с подобни действия.

Карим Хан, гл. прокурор на МНС

Главният прокурор на МНС обяви, че съдът ще проведе разследване на всички престъпления в Украйна от 2014 г. насам 

На 1 март Главният прокурор на МНС Карим Хан,  обяви, че ще разследва събитията около войната в Украйна. „Предвид разпростирането на конфликта в последните дни намерението ми е това разследване на обхване всички нови престъпления„, за които се появяват обвинения и които са в юрисдикцията на съда, обясни Хан.

Идеята на разследването е да надгражда вече извършено проучване на МНС за възможни военни престъпления в Украйна от 2013 г. насам, около анексията на Крим и дългогодишният конфликт между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските сили в Донбас, довел до смъртта на около 14 000 души в региона.  Всъщност въпросното предходно разследване, водено от предшественика му Фату Бенсуда, не бе продължено заради липсата на достатъчно оперативни възможности в МНС.

В петък Хан предупреди Русия и Украйна, че всеки акт на геноцид, военни престъпления или престъпления срещу човечеството ще попаднат под юрисдикцията на съда и може да бъдат разследвани от екипа му.

„Припомням на всички страни, които провеждат враждебни действия на територията на Украйна, че съгласно декларацията от 8 септември 2015 г., с която се приема юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС или Съда), моята Служба може да упражни юрисдикцията си и да разследва всяко действие на геноцид, престъпление срещу човечеството или война, извършено на територията на Украйна от 20 февруари 2014 г. нататък.

Всяко лице, което извърши такива престъпления, включително чрез заповядване, подбуждане или по друг начин допринасяне за извършването на тези престъпления, може да подлежи на наказателно преследване пред Съда при пълно спазване на принципа на допълване. Задължително е всички страни в конфликта да спазват задълженията си съгласно международното хуманитарно право.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.