Последни новини
Home / Законът / Надежда Йорданова: Заговори ли се за критики към Гешев и спецправосъдието, прокуратурата проглежда за руски шпиони

Надежда Йорданова: Заговори ли се за критики към Гешев и спецправосъдието, прокуратурата проглежда за руски шпиони

Defakto.bg

ВСС ако не прекрати мандата на главния прокурор, ще носи отговорност пред обществото

Гарантираме безплатна правна помощ и временна закрила за всички бежанци от Украйна

Прави впечатление, че в България прокуратурата проглежда за наличието на шпиони и работата им на нашата територия в моменти, когато или се заговори за закриване на специализираното правосъдие или се повдигнат критики към работата на главния прокурор“. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова в предаването „Тази събота“ по случая за изнесената от Иван Гешев информация за двама руски шпиони в България.

Надявам се този шпионски скандал да не се превърне в поредния фойерверк, който започва така публично в работата на прокуратурата и няколко месеца по късно утихва, коментира тя

През седмицата Надежда Йорданова внесе предложение до пленума на Висшия съдебен съвет за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Това не е война между институциите, аз като правосъден министър прилагам закона такъв, какъвто е. В случая, когато се констатират нарушения от страна на главния прокурор, аз прилагам правомощията си по конституция“,  обясни тя. По думите й Гешев е направил такива нарушения, че има основния да бъде поискано  предсрочно прекратяване на мандата му.  В мотивите са посочени  такива нарушение, които отговарят на конститутционните условия за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, заяви Йорданова.

Време е да приемем, че в една правова държава институциите действат в съответствие със закона. Аз като юрист не съм подхождала към действие, което да е обречено. ВСС е длъжен да разгледа по същество всяко едно твърдение. Този ВСС трябва да разгледа исканията по същество. Ако не прекрати мандата, ще носи отговорност пред обществото“,  отбеляза Надежда Йорданова.

За бежанците от Украйна

Българската държава предприема всички мерки за координирано усилие на всички институции във връзка с войната в Украйна, каза министърът.

От вчера беше активирана директивата за временна закрила на ЕС. Това означава, че тези хора имат право за една година да бъдат на територията на ЕС и да се ползват с подкрепа. Правата, които имат като бежанци са за социална закрила, здравна помощ, работа, настаняване, цялата палитра от възможности. Има възможност тази закрила да бъде удължена с още 6 месеца, обясни министърът на правосъдието. Йорданова напомни, че Министерството на правосъдието е разширило правната помощ спрямо лицата, влизащи у нас. „Адвокати работят в регионалните центрове. Осигуряваме безплатна правна помощ“, каза тя.

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.