Последни новини
Home / Законът / Избор на нови членове на ВСС: Съдиите избират 6-ма през юни, прокурорите 4-ма през юли, следователите 1 през юни

Избор на нови членове на ВСС: Съдиите избират 6-ма през юни, прокурорите 4-ма през юли, следователите 1 през юни

Defakto.bg
Момент от избора на съдии за членове на ВСС  от общото  събрание на съдии от юни 2017 г.

Председателите на върховните  съдилища Галина Захарова (ВКС), Георги  Чолаков (ВАС) и Главният прокурор Иван Гешев свикват общи събрание на съдиите , прокурорите и следователите за избор на нови членове на ВСС.

Захарова и Чолаков канят съдиите съдиите от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативните съдилища, Военноапелативния съд, Апелативния специализиран наказателен съд, окръжните съдилища, административните съдилища, военните съдилища, Специализирания наказателен съд и районните съдилища да вземат участие в общото събрание.

Гешев хем кани прокурорите от същите институции,  хем със заповед  обявява  свикване на общите събрания на прокурорите и следователите за избор на нови членове.

Общото събрание на съдиите ще бъде на 18 и 25 юни в НДК и Съдебната палата, като те избират шестима членове на съвета.  А това на прокурорите ще е на 2 и 9 юли, първото в  „Интер Експо“ на Цариградско шосе в столицата, а второто в  Съдебната палата.  Обвинителите ще посочат четирима свои представители.  Следователите ще избират един  представител, а тяхното общо събрание е на 4 и 11 юни, първото в НДК, второто в Съдебната палата.

Общите събрания на магистратите се провеждат в две последователни съботи като през първата се изслушват кандидатите, а през втората се провежда самият избор.

Съдебната система излъчва 11 членове на ВСС, другите 11 се избират от парламента с квалифицирано мнозинство от 2/3, т.е. с поне 160 гласа. По закон общите събрания за избор на нов ВСС се свикват не по-рано от осем месеца и не по-късно от шест месеца от изтичането на мандата на действащия съвет. Това означава, че най-ранната дата за започване на процедурата е 3 февруари, а най-късната – 3 април, тъй като мандатът на сегашния съвет изтича на 3 октомври.

Предложения за членове на ВСС може да прави всеки един от магистратите не по-късно от два месеца преди избора. Или,  следователите могат да издигат кандидати до 4 април, съдиите – до 18 април, а прокурорите – до 2 май.

Всяка номинация трябва да бъде съпроводена с мотиви за личните, професионални и нравствени качества на кандидата, да има неговото съгласие, а самият той после ще има 14 дни, за да представи концепция, автобиография, мотиви защо иска да влезе в съвета, както и документи, че отговаря на законовите изисквания.

Гласуването за членове на ВСС може да бъде с хартиени бюлетини или електронно.

В четиринадесет дневен срок от обявяването на предложенията кандидатите представят в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на Висшия съдебен съвет, както и документи за съответствие с изискванията на закона.

В същия срок  кандидатите представят декларация, свързана с несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 52 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество при вземане на решения, за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото си по чл. 19а, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

Документите следва да се публикуват в срок до три дни от представянето им на интернет страницата на Висшия съдебен съвет;   Становищата за кандидатите и въпросите към тях се  се публикуват на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в срок до три дни след постъпването им.

Още по темата тук 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.