Последни новини
Home / Законът / Съдът пусна под „домашен арест“ единствения обвиняем за грабежа на 53-те милиона от АМ „Хемус“

Съдът пусна под „домашен арест“ единствения обвиняем за грабежа на 53-те милиона от АМ „Хемус“

Defakto.bg

Единственият обвиняем по аферата „Хемус“ излиза от ареста. Софийският градски съд промени мярката за неотклонение на единственият обвиняем по аферата „Хемус“ –  бившия футболен съдия Борислав Колев излиза от ареста и остава под „домашен арест“.

Решението на СГС е мотивирано с „оглед на чистото му съдебно минало и семейното му положение“. Борислав Колев е обвинен за изпиране на над 53 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус” реши съдебният състав, предаде БГНЕС. По време на заседанието става ясно, че прокуратурата  не е установила кои са другите лица, участвали в източването на близо 53 милиона лева.

Доказателствата по делото сочат, че изтеглените касови суми от парите за магистралата са били предавани в чанти и сакове на обвиняемия Колев, а после са били транспортирани с автомобил и оставяни за съхранение на специални места.

„Обвиняемият твърди, че има определена икономическа логика в използването на средства, които са били получавани от различните дружества по посочената структура, като аванс за строеж на лот на АМ „Хемус“, за който няма разрешение за строеж. Дори да има икономическа логика, то същата логика определено няма правно обяснение. Били са извършвани финансови операции с цел прикриване на истинския произход на получените средства“, заявиха от прокуратурата.  Има  доказателства, че Борислав Колев е имал директно отношение към дружествата, които са извършили престъплението, стана ясно в съдебна зала. Съдът отчете, че по делото се извършват необходимите действия за откриване на истината, но засега други лица не са установени: „Вероятно са участвали повече от две или три лица в изпирането на парите, но това не означава, че Борислав Колев не е участвал в схемата“.

Обвиняемият поиска да бъде пуснат на свобода, за да издържа семейството си. „Три месеца съм задържан с мотивите, че ще се укрия. Аз искам да остана тук и да помогна истината да излезе на светло. Искам да се осигури спокойствие на семейството ми. Няма как да продължа да съдействам на разследването при положение, че децата ми са сами навън. Моля да ме освободите и да ми дадете възможност да работя, за да издържам семейството си“, каза Колев.

Колев директно обяви пред Софийския градски съд, че го е страх, сочи „Клуб Z“.  Причината е особено изтичане на информация след разпита му, който се проведе в присъствието на главния прокурор Иван Гешев. “

На 21 декември аз давам показания в присъствие на двама прокурори, разследващ полицай и г-н главния прокурор. Моите показания приключват в 19 часа същата вечер. А в 21 часа в интернет медии са цитирали имената на 2 лица, които съм посочил – лица, които са от съществено значение за разследването“, казва днес Колев пред съда, цитиран от „Клуб Z“.

Според адвокат Христо Ботев, който защитава Колев, клиентът му е съдействал на разследващите органи по време на цялото разследване, а самата конструкция на обвинението не доказва дейност за пране на пари. „В така създалата се ситуация няма как да продължа да съдействам на разследването – моите деца стоят навън, няма никаква логика аз да продължа да съдействам, за да ги изложа на какъвто и да било риск“, заяви още обвиняемият Колев.

Заради делото за източените милиони от строителството на АМ „Хемус“ се стигна до сблъсък между прокуратурата и МВР. Прокуратурата повдигна  обвинение на шефа на ГДБОП Калин Стоянов за натиск върху магистрати, защото си е позволил с „неподходящ тон“ да иска от наблюдаващите прокурори да разпитат обвиняемия Борислав Колев, който бе заявил, че е готов да даде информация къде са милионите срещу споразумение и да не влиза в ареста. Прокуратурата направи точно обратното, поиска задържането  му , МВР изглежда остави случая на СГП и информицята за грабежа на 53-те милиона секна.

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.