Последни новини
Home / Без категория / Без особен напредък по списъка на Кирил Петков с неразследвани случаи, предаден във ВКП

Без особен напредък по списъка на Кирил Петков с неразследвани случаи, предаден във ВКП

Defakto.bg

Върховна касационна прокуратура извърши анализ на получените материали от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП относно предоставени от министър-председателя Кирил Петков медийни публикации, касаещи 19 лица

Не се забелязва съществен  напредък  по  медийните публикации, свързани с публично известни случаи и 19 лица от последните 10 години,   които премиерът Кирил Петков занесе във Върховна касационна прокуратура в началото на февруари.  За тях  Петков твърди, че не са разследвани  достатъчно ефективно или не е известно дали има някакъв резултат.

От съобщение на ВКП се разбира, че след анализ на информацията, дошла от други служби,  за осем души от списъка на Петков няма открити следи  нито в прокуратурата, нито в Министерството на вътрешните работи (МВР), ДАНС, НАП или антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Информация за тях е имало само в приложените от Петков медийни публикации.

От прокуратурата са изпратили медийните публикации за осемте лица, за които в нито една институция няма данни на компетентните прокуратури с оглед извършване на преценка дали има  данни за евентуално извършени престъпления от общ характер.

За 2 от тези 8 лица не е предоставена каквато и да е информация за евентуално извършени престъпления от общ характер. По същество това означава, че до момента на изпращане на материалите органите на изпълнителната власт не са констатирали, в съответствие със законовите си правомощия, данни за извършени престъпления и/или нарушения, които да бъдат предоставени на прокуратурата с оглед осъществяване на конституционно установените й правомощия„, се казва в съобщението.

От него се разбира, че за останалите 11 от лицата са изпратени материали, „които евентуално биха били съотносими със изложеното в предоставените от министър-председателя Кирил Петков медийни публикации“ в обем от 588 страници.

Единственото име, което се споменава в съобщението на държавното обвинение, е това на бившия изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Прокуратурата казва за него, че  вече е разпитван в качеството на свидетел по наблюдавано от Софийска градска прокуратура досъдебно производство със сходен предмет на този в предоставените публикации.

ПРБ напомня, че съгласно конституционните разпоредби, изключителна компетентност на органите на изпълнителната власт e разкриването на престъпления. Основно задължение на Прокуратурата на Република България е повдигане на обвинения след своевременното й уведомяване за събрани достатъчно данни за извършено престъпление, така също и  поддържане на обвинителната теза в съда.

Борбата с престъпността е отговорност на голям кръг от органи, както на изпълнителната, така и на съдебната власт. Евентуални действия или бездействия от компетентност на изпълнителната власт или други власти няма как да бъдат вменени на прокуратурата, която, както бе посочено по-горе, има други правомощия, конкретно регламентирани в Конституцията и законите на Република България„, заключава прокурорското съобщение.

About De Fakto

Проверете също

Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

С приемане на ключови експертизи в софийския градски съд продължава делото за тежката катастрофа на …

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.