Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът Радев: Не е работа на НСО, на ДАНС или на МВР да ринат сняг пред премиера

Президентът Радев: Не е работа на НСО, на ДАНС или на МВР да ринат сняг пред премиера

Defakto.bg

„Няма пробив в националната сигурност, има пробив в здравия разум

Надявам, се че атаката към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране. Допреди година това беше практика и силно се надявам управляващите да не тръгват по този отхвърлен от обществото ни, порочен управленски модел. Това заяви президентът  Румен Радев след посещението си в Института по роботика на БАН. пред журналисти в отговор на въпрос за работата на службите за сигурност.

Държавният глава определи като „попълзновение“ призивите за смяна на ръководствата на службите и посочи, че ако всяка новодошла власт или нов парламент „подменя“ ръководителите им, то това означава тези служби да работят за властта, но не и за България, особено в областта на корупцията.

Не искам и да си помисля, че сред управляващите и в парламента има хора, които се притесняват да не би някаква чувствителна информация, касаеща борбата с корупцията, да стане достояние и на президента“, заяви Румен Радев. Той подчерта, че неслучайно законодателят е предвидил ръководителите на службите да са на мандатна длъжност и разделение на властите при назначаване на ръководителите, които се предлагат с решение на Министерския съвет и указът за назначаването им се подписва от държавния глава.

Няма пробив в сигурността, има пробив в здравия разум“ – така президентът отговори на въпрос за коментарите по адрес на действията на служителите на НСО за охрана на 3 март на връх Шипка, когато премиерът Кирило Пенокв бе освиркан от множеството, замерян и уцелен със снежна топка.

Държавният глава заяви, че няма да иска оставката на началника на НСО.

Не е работа на НСО, на ДАНС или на МВР да ринат сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност, което и направиха и получиха лична благодарност от премиера“, заяви Румен Радев. Той посочи, че не е в компетенцията на министрите да дават оценки за работата на службите за сигурност особено когато това е извън техния ресор. „Работата на министрите е да се борят ефективно с тежката икономическа и социална криза, да създават условия за устойчив икономически растеж, който всички българи очакват“, заяви президентът.

Президентът призова на фона на военните действия в Украйна да се създаде единна национална система за управление при кризи.

Проблемите са тежки, изключително дълбоки и те не се изчерпват само с оповестяване на укрития, запаси, йодни таблетки и т.н.“, заяви Румен Радев. По думите му, страната ни няма готовност с планове и модели за действие, проблем е и подготовката на населението и на хората, които трябва да управляват кризите.

Това е система, занемарена от десетилетия, и сега ние на десетия ден от бежанската вълна правим щаб, а когато започват да стрелят по някой ядрен реактор или централа, ние се сещаме за укрития. Затова очаквам от ресорните министри, институции, от законодателя, енергични мерки за създаване на единна национална система за управление на кризи, за преминаване от реактивен към проактивен подход при управлението на кризите“, посочи Румен Радев. Президентът изрази надежда компетентните институции да работят активно по краткосрочните неотложни мерки и мерките в средносрочен план, набелязани на срещата, която той инициира миналата седмица с представители на правителството и на службите.

Президентът Радев подкрепи  Кирил Петков, че при обсъждане на нови санкции срещу Русия трябва да се направи изключение за  вноса на руски природен газ и петрол.

Ако искаме да си унищожим икономиката, да направим и това“, заяви Румен Радев.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.