Последни новини
Home / Актуално / Върховните съдии с отвод по делото „Иванчева. Защо?!

Върховните съдии с отвод по делото „Иванчева. Защо?!

Defakto.bg

Съдебният състав по делото за подкуп срещу бившия кмет  на „Младост“ Десислава Иванчева си е направил отвод и е назначен нов, става ясно от определение на Върховния касационен съд.

Причината за отвода е сигнал на две неправителствени организации – „Център за приложно-правни изследвания и практики“ и „Диалог за правосъдие“, до Висшия съдебен съвет, в който се твърди, че парите за паричната гаранция на Десилава Иванчева  са дадени от адвокат Албена Белянова, която е участвала в кампанията за издигане на  Лозан Панов за президент.

В сигнала се посочва, че адвокат Албена Белянова ми е дала пари за гаранцията при  смяна на мярката за задържане. Но тя ми ги е предоставила като заем и благодарение на хората, в рамките на 5 дни, успях да ги върна.  В сигнала това не е уточнено. Казва се, само, че адвокат Белянова е дала 10 000 лв.,  която 6 месеца по-късно станала учредителка в инициативния комитет за издигане на Лозан Панов (шеф на ВКС) за президент“,  разказа Иванчева на  4 март в предаването  „Честно казано“ на Люба Кулезич.

И двете НПО-та са учредени от бившия прокурор Мила Георгиева, по думите на Иванчева,  и двете организации са сред най-ревностните защитници на главния прокурор Иван Гешев и смятат, че  искането за предсрочното му отстраняване от поста е удар по независимостта на съдебната власт.  В своята публикация във Фейсбук Иванчева посочва, че бившият ръководител на КПКОНПИ Пламен Георгиев е бил сред управляващите  „Център за приложно-правни изследвания и практики“. Това е организация, приближена до главния прокурор Иван Гешев, сочи Иванчева,  убедена, че се прави всичко възможно да се повлияе за присъдата ѝ, както и тази на заместничката ѝ Биляна Петрова.

Този сигнал става причина за отвода на съдиите Ружена Керанова (председател на състава и докладчик), Елена Каракашева и Деница Вълкова, които казват,  че  посочените в сигнала факти, свързани с взетата мярака за неотклонение,  може да предизвикат съмнения в безпристрастността на членовете на съдебния състав у странични наблюдатели.  Подчертават, че са абсолютно безпристрастни и напомнят, че паричната гаранция по закон може да бъде платена от всеки.

Новият съдебен състав – Спас Иванчев – докладчик, Румен Петров и Татяна Грозданова – членове, е формиран на случаен принцип в съответствие с Правилата за образуването и случайното разпределение на делата във Върховния касационен съд,
утвърдени със Заповед № 1771/16.07.2018 г. на председателя на съда, съобщи  ВКС.

На втора инстанция Десислава Иванчева получи 8 г. лишаване от свобода и глоба“ от 15 000 лв. за поискан и получен подкуп от  70 хил. евро.  Като помагач, заместничката й Биляна Петрова бе осъдена на 7 г. лишаване от свобода плюс 12 000 лв глоба, а посредникът Петко Дюлгеров  – на 6 г. затвор  и глоба от 10 000 лв.,

Те бяха осъдени от първоинстанционния специализиран съд съответно на 20, 15 и 12 години затвор. Първоинстанционният съд бе приел за доказано, че Иванчева е поискала подкупа, но не го е получила.  Подсъдимите  по делото искат да бъдат оправдани на последна инстанция. В касационните жалби се сочат всички основания – съществени нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложените наказания.  Прокуратурата пък настоява за увеличаване на присъдите на всички подсъдими.

Новият съдебен състав на ВКС ще гледа делото на 16 март.

Неубедително

Честно казано, не е ясно по каква причина съдебният състав си е направил отвод по делото „Иванчева“ –  хем върховните съдии посочват, че всеки може да плати една парична  гаранция,  хем, че действията им по делото не са повлияни от никакви въздействия, но,  че  посочените факти в сигнала може да предизвикат съмнения в безпристрастността им.

Какви са  фактите обаче?

Адвокат Белянова е  помогнала на  Иванчева да си плати гаранцията,   шест месеца преди  на Лозан Панов да му мине през ума да участва като кандидат в изборите за президент,  а  шест  месеца по-късно адв. Белянова е взела решение да го подкрепи. Какво общо има това с паричната гаранция,  платена шест  месеца преди това, си остава  загадка,  какво общо има и с делото, което предстоеше да решават – също.

Факт, е че Панов  7 години  бе председател на ВКС и с неговото присъствие там са обвързани всички върховни съдии.  Значи ли, че е достатъчно сръчни жалбописци само да споменат името му,  за да взривят съдебните състави по делата пред ВКС?!

„Страничните“  очаквания са за повече съдийски кураж срещу добре пресметнато интриганство.  Тъкмо, за да имаме доверие в стабилността и безпристрасността на съдилищата ни.

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Един коментар

  1. Калина

    Ха..ха..защото ги е страх да ги оправдаят!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.