Последни новини
Home / Законът / СЕС: Великобритания е нарушавала митническия контрол за внос от Китай, ЕК ще преизчислява загуба от € 2, 7 млрд.

СЕС: Великобритания е нарушавала митническия контрол за внос от Китай, ЕК ще преизчислява загуба от € 2, 7 млрд.

Defakto.bg

Обединеното кралство не e изпълнило задълженията си по отношение на митническия контрол и предоставянето на собствените ресурси на Съюза, като не е приело необходимите мерки за борба с измамите, свързани с подценен внос на текстилни продукти и обувки от Китай.  Това се казва в решение на СЕС  по дело С-213/19 Комисията/Обединеното кралство.

Обединеното кралство е трябвало да вземе предвид рисковите профили, както и видовете контрол митническите органи, препоръчани от OLAF и Комисията, казва още съдът.

От 1 януари 2005 г. Европейският съюз премахна всички квоти, приложими за вноса на текстил и облекло, по-специално от Китай.

През 2007, 2009 и 2015 г. Европейската служба за борба с измамите (OLAF) изпрати съобщения за взаимопомощ до държавите-членки, като ги информира  за риска от изключително подценяване на вноса на текстилни продукти и обувки от Китай, извършен от „изпълнителни компании“, регистрирани с единствената цел да придадат вид на законност на измамна операция.  OLAF призова всички държави-членки да наблюдават своя внос на такива продукти, да извършват подходящи митнически проверки и да предприемат подходящи предпазни мерки в случай на подозрение за изкуствено занижени цени на фактурата.  Причината е, че вносните мита представляват традиционен собствен ресурс за бюджета на ЕС.  Това значи, че те са приходи, които отиват директно в европейския бюджет и държавите членки ги събират от името на ЕС.  Затова се смята, че всеки цент, който не е събран по някаква причина, ощетява бюджета на Съюза“,  писа „Свободна Европа“  през м.г.

За тези цели OLAF разработва инструмент за оценка на риска, базиран на данни за целия ЕС. Този инструмент, базиран на изчисляването на средна стойност очертава  „минимално приемлива цена“ като рисков профил или праг,  които позволяват на  митническите органи на държавите-членки да откриват особено ниските стойности, които водят до спестяване от бюджета на ЕС на милиони.

През 2011 и 2014 г. Обединеното кралство участва в операции по надзор, извършени от Комисията и OLAF, насочени към противодействие на определени рискове от измама с подценяване,  без обаче да прилага „минимално приемливи цени“, изчислени по метода на OLAF, или дори без да се изпълняват допълнителните известия за плащане, издадени от неговите органи след такова заявление, казва съдът.  Въпреки, че на няколко двустранни срещи OLAF препоръча на британските компетентни органи да използват индикаторите за риск за целия ЕС за „минимално приемливи цени“.

Според OLAF измамният внос нараства значително в Обединеното кралство поради неадекватността на контрола, извършван от митническите органи на тази държава, което насърчава прехвърлянето към последната на измамни операции, насочени към други държави-членки.  Обединеното кралство не е спазило препоръките й, а напротив, пуска въпросните продукти в свободно обращение на вътрешния пазар, без да е извършило съответните митнически проверки, така че значителна част от дължимите мита не са били нито събрани, нито предоставени на Европейската комисия, според OLAF.

Като взема предвид, че Обединеното кралство нито е взело предвид точните размери на митата, нито е предоставило точните размери на традиционните собствени ресурси и собствените ресурси, произтичащи от данък върху добавената стойност (ДДС), свързан с някои вноси на текстилни продукти и обувки от Китай,  Комисията предявява иск да се установи, че  тази държава не е изпълнила задълженията си по правилата на Съюза относно контрола и надзора по отношение на възстановяването на собствени ресурси, мита и ДДС.

С решение, постановено от Голяма камара, Съдът потвърждава действията на Комисията отчасти, като постановява по същество, че Обединеното кралство не е изпълнило задълженията си по правото на ЕС, тъй като  не е приложило ефективни мерки за митнически контрол и не е  информало Комисията за действителния размер на традиционните собствени ресурси от вноса на текстил  и обувки от Китай 1, като така е останала неизвестна информацията, необходима за изчисляване на дължимите суми на митата и собствените ресурси 2 .

Според Комисията количествената оценка на загубата за бюджета на ЕС за периода на нарушението е,  общо 2 679 637 088,86 евро.  Съдът  одобрява метода, прилаган от Комисията за оценка на размера на загубите на традиционни собствени ресурси за част от периода на нарушението,  но частично отхвърля изчислението, направено от нея, като приема, че  тя  не е доказала в необходимия правен стандарт правот си на претендираната сума.

Комисията трябва да извърши ново изчисление на оставащите дължими загуби на собствени ресурси на Съюза, като вземе предвид констатациите от решението на Съда относно количеството на загубите и стойността, която им се приписва, посочва съдът.

За огледален случай на „укриван“  внос на китайски стоки у нас стана известно м.г. , когато  служебният министър на финансите Асен Василев уволни директора на агенция „Митници“, а като мотив  посочи европейски доклад, който разкрива нарушения в работата на митниците.  От  ГЕРБ заявиха, че  проблемите във въпросния доклад се отнасят за всички държави в ЕС и ръководството на агенция „Митници“ е положило усилия да ги реши.

От отговор на Министерството на финансите на въпроси на Свободна Европа  се разбира, че  проблемът е свързан именно със занижаване на митническата стойност на китайски стоки – текстилни изделия и обувки – допуснати за свободно обращение в България между септември 2012 г. и декември 2019 г.  Занижаването на стойността пък води дотам, че вносителите са платили по-ниски мита. Предварителната оценка показва, че става дума за 55,9 милиона евро, които са печалба за търговците и загуба за данъкоплатците.

Сумата бе посочена в писмо, изпратено от Европейската комисия на правителството на България в средата на месец май тази година, за което и българското Министерство на финансите, и Европейската комисия потвърдиха в отговори до Свободна Европа. Ако стойността на загубите се потвърди, страната ще трябва да внесе парите в европейския бюджет, прогнозира изданието.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.