Последни новини
Home / Законът / Апелативен съд – Варна отново наложи 4 години лишаване от свобода на Веселин Марешки

Апелативен съд – Варна отново наложи 4 години лишаване от свобода на Веселин Марешки

Defakto.bg

Варненският апелативен съд осъди  за изнудване на четири години лишаване от свобода за Веселин Марешки и три години и шест месеца на съучастничката му  Красимира Колева.
Съдът  наложи и глоба от 8 хиляди лева за Веселин Марешки и 6 хиляди лева за Красимира Колева, а двамата солидарно трябва да заплатят на гражданския ищец сумата от 30 хиляди лева – обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Определен е  първоначален общ режим на изтърпяване на наказнието.

Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав.

Делото се разглежда за втори път от Варненския апелативен съд.  На 14 септември 2020 година друг съдебен състав призна двамата за виновни и осъди подсъдимия на четири години лишаване от свобода, а подсъдимата – на три години и шест месеца.

Прокуратурата обвини Марешки и Колева, че в периода от 9 октомври до 16 ноември 2014 г.  са изнудвали бизнесмена Асен Миланов да им плаща наем от 10 000 лв. за пицарията му във Варна.  След като Миланов отказал да плаща наем на двамата подсъдими, те предприели ответни действия. Подавали жалби и инициирали проверки на законността на изградена външна конструкция, с която била увеличена площта на заведението, които довели до събарянето м у.   Марешки бе влязъл дори във физически конфликт с бившия общински съветник и настоящ депутат и лидер на „Възраждане“ Костадин Костадинов, към когото за помощ се обърнал собственикът на заведението Асен Миланов.  Лидерът на „Воля“ имаше обвинение и за удар в лицето на Костадинов, но то отпадна заради изтекла давност.

Асен Миланов е бивш съпруг на Красимира Колева. Твърденията на прокуратурата са, че след като бизнесдамата не успяла да си върне собствеността по съдебен път, потърсила съдействие от Веселин Марешки. Намесата на Марешки в случая не е случайна –  Красимира Колева дължала 65 000 лва на съпругата му и той се включил,  за да успее да си върне парите.

Първата присъда на  Варненският апелативен съд  бе отменена  от ВКС и върната за ново произнасяне.  Мотивът бе, че двамата подсъдими са сочени от прокуратурата като съизвършители, докато ВКС смята, че те са действали в лично качество.

По време на новите пледоарии прокуратурата акцентира върху общия умисъл на двамата подсъдими, който е предхождал отправените заплахи.  Според държавното обвинение, двамата постоянно съгласували действията си. Частният обвинител допълни, че за да се усили ефектът от заплахата, са причинени имуществени вреди, които е трябвало да мотивират пострадалия да извърши исканите действия.

Адвокатите опонираха, че няма доказателства за общ умисъл и съучастие. Подсъдимата не е знаела, че подсъдимият иска 10 000 лв. Според адвокатите на Веселин Марешки не е доказано той да е осъществил заплаха, с която да е извършил изнудване. Разрушаването на терасата на заведението не е било престъпление, тъй като тя е била незаконен обект, подлежащ на премахване.

Марешки отрича да е изнудва някого. Обяснява, че не би се занимавал със суми като 5-10 хиляди лв.  защото дружеството му имало големи  приходи.

Сегашната присъдата на Апелативния съд отново подлежи на обжалване пред ВКС.

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се води „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.