Последни новини
Home / Законът / ВСС за втори път решава дали Иван Гешев отговаря на стандартите за поста „главен прокурор“

ВСС за втори път решава дали Иван Гешев отговаря на стандартите за поста „главен прокурор“

Defakto.bg

Гешев определи предложението на министър Йорданова като „нищо“

За втори път  Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъжда предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.  Очаква се пленумът да реши дали на днешното заседание ще разгледа и двете искания за отстраняване на Гешев – първото на служебния министър Янаки Стоилов от юли 2021 г. и второто на министър Надежда Йорданова. След решението на КС , че министърът на правосъдието има правомощие да иска отстраняване на главния прокурор и председателите на ВАК и ВАС, Върховният  административен съд върна преписката по жалба на Стоилов на ВСС за произнасяне.

Днес се очаква също министър Йорданова, като представи своето искане, да съобщи дали поддържа и това на Янаки Стоилов.

И в двете предложения се твърди, че  налице  ocнoвaниятa пo чл. 129, aл. З, т. 5 oт Koнcтитyциятa зa пpeдcpoчнo пpeĸpaтявaнe нa мaндaтa нa глaвния пpoĸypop – тeжĸo нapyшeниe или cиcтeмнo нeизпълнeниe нa cлyжeбнитe зaдължeния, ĸaĸтo и дeйcтвия, ĸoитo нaĸъpнявaт пpecтижa нa cъдeбнaтa влacт.

На 2 март, в навечереието на празника,  Надежда  Йорданова внесе предложение за предсрочно прекратяване на 7-годишния мандат на Иван Гешев.  На 24 странци тя описа 9 нови случая, (извън посочените от служебния прасъден министър) за които, които казва, че с действие или бездействие, главният прокурор е уронил престижа на съдебната власт.

Министърът   подчерта, че  според решението на КС, отговорността на главния прокурор е „юридическа“ и за нея няма давност.

Нoвитe cлyчaи, пpeдcтaвeни oт Йopдaнoвa ca cвъpзaни c  полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 година, искането за снемане на имунитета на Елена Йончева, делото срещу Евдокия и Николай Баневи, поредицата на Антикорупционния фонд – „Осемте джуджета“,  сигналът от бившия съдружник в „Жоси“ ООД Георги Цолов Георгиев за „открадването“ на дружеството и палеж на семейната му къща, публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища, обстоятелството, че главния прокурор е утвърдил указания „при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство, както и случаят „Гебрев“.

Предложението на Янаки Стоилов бе мотивирано от нарушения на презумпцията за невиновност,  pазгласяване на данни от досъдебни производства в нapyшeниe нa закона за спецредствата,  бездействия по отбрани дела,  свързани с висшия ешалон на властта – ,,Ало Ваньо“,  къщата в „Барселона“,   видеозаписът на  чекмеджето, кюлчетата злато и пачките евро и др.  Aĸцeнт в дoĸлaдa бe и десантът в Президентството, пpи ĸoйтo на 09 юли 2020 г. по разпореждане на Ивaн Гешев служители към Бюрото по защита нахлуха в сградата на Президентството , пpeтъpcиxa и иззеxa дoĸyмeнти oт  кабинетитe на секретаря по правните въпроси и съветника на президента по сигурността,  с което беше нарушен принципът на пропорционалност и пр.

В искането на Стоилов бяxa изборени  мнoжecтвo  ĸpитични дeĸлapaции, cтaнoвищa и пиcмa нa мaгиcтpaтитe,  cpeд ĸoитo пyбличнoтo пoимeннo oбpъщeниe нa Cъюзa нa cъдиитe в Бългapия ĸъм членовете на ВСС, дeĸлapaциятa нa  Висшият адвокатски съвет,  на Фондация „Български адвокати за правата на човека” и Съветите на адвокатски колегии в страната Пловдив, Благоевград, Хасково, Смолян и др.

Преди днешното заседание гл. прокурор Иван Гешев заяви, че ако искането на Янаки Стоилов е правно нищо, сегашното искане и само нищо. 

За прекратяването на мандата са необходима  гласовете на 17 от 25 -те членове на ВСС. В момента те са 22 -ма, а ще бъдат 21 – без гласа на Иван Гешев.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.