Последни новини
Home / Законът / До изготвяне на процедурни правила ВСС отложи дебата за оставката на Гешев

До изготвяне на процедурни правила ВСС отложи дебата за оставката на Гешев

Defakto.bg

 

Георги Чолаков
Заседание на Пленума на ВСС за поисканата оставка на главния прокурор Иван Гешев Снимка БГНЕС

Съдебният съвет  единодушно отложи обсъждането на двете искания за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, подадени от служебния правосъден министър Янаки Стоилов и от  Надежда Йорданова – до приемането на процедурни правила, които трябва да бъдат изготвени до две седмици от правната комисия на съвета.  Предложението бе направено от председателя на ВАС Георги Чолаков.

„Аз смятам, че  нито министърът може да ръководи органа, който ще вземе окончателното решение , нито Главният прокурор в случая може да взима становище дали ще отлагаме или няма да отлагаме заседанието и какви решения ще взимаме„, заяви той.

Точно затова искам да бъдат разписани процедурни правила, защото  Министърът е страна в това производство. Страна е и главният прокурор. Пленумът, всички  ние сме решаващият орган. Без правила ще влезем в едни тупик, от който не можем да излезем„,  каза  Чолаков.

Той  посочи, че  процедурата за предсрочно отстраняване на главен прокурор е първата пред ВСС и съветът няма правила за разглеждането на такива искания.  Той предложи да бъде възложено на правната комисия към ВСС, която „да изработи правила в рамките на две седмици, за да е известно как ще действаме при разглеждането на такива точки и да ги внесе за обсъждане“, заяви още председателят на ВАС.

Друг аргумент е, че  за днешния ден има насрочени срещи с представители на Европейската комисия. За 12.30 ч. петима от членовете на съвета трябва да излязат. „Това означава, че дотогава трябва да сме приключили с тази точка, а това е несериозно„, заяви Чолаков.

Той припомни, че предишното искане на бившия правосъден министър Янаки Стоилов,  от юли миналата година, съдебният съвет отказа да разгледа, бе атакувано два пъти пред Върховния административен съд – веднъж от самия Янаки Стоилов и по него има произнасяне, според което ВСС трябва да се произнесе по същество.  Второто дело е по жалба на гражданско сдружение „Боец“, но по него тричленен състав на ВАС реши, че неправителствената организация няма правен интерес и отказа произнасяне. От „Боец“ са обжалвали това решение пред 5-членен състав, но това дело все още не е администрирано и се очаква произнасяне.

Предложението на Чолаков бе подкрепено от Стефан Петров,  Огнян Дамянов и Калина Чапкънова, които настояха да не се поставя срок.

Макар да се  съгласи, че е „страна по искането“,  Гешев не се удържа и даде съгласие за отлагане на заседанието, като не пропусна да посочи, че в искането на Надежда Йорданова „право няма“, а „само политика“.  „Явна юридическа несъстоятелност“, обобщи той  и о потвърди, че няма никакви притеснения за поисканата му оставка.

Направиха впечатление закачливи подмятания от членове на ПК, че в предложението пишело „висш съд“ вместо конституционен например, че прокуратурата била централизирана, пък тя не била, че имало доказателства от Бойко Рашков, пък тях ги нямало. Но закачките обикаляха  въпросите по  съществото на искането – за действия, бездействия и нарушения, които не се вписват в стандартите за заеманата длъжност.

Докато министър Йорданова излагаше мотивите за отстраняването, спомена, че доверието към прокуратурата е едва 8% , според социологически  изследвания.  Без притеснения за ниския процент,  главният прокурор възкликна: – 8/% доверие, ако е вярно, „това е една парламентарна сила, по-голяма от тази, на която някои представители са тук в момента„. Изказването му бе   „дружески“ намек  към Йорданова за процентите на  „Демократична България“,  която тя представлява в правителството.

Гешев определи обявените от Йорданова социологически резултати като   „иновативен подход“ и  подчерта, че  „ние не сме политици, за да мерим работата си рейтинги„.   На финала той все пак не участва в гласуването за отлагане на дебата по предложението за предсрочното му освобождаване.

След като дебата по същество бе отложен по процедурни причини, Надежда Йорданова заяви, че  не е изненадана. Според нея няма нужда от специални правила, но приема решението на съдебните кадровици  с внимание.  Тя отказа да прогнозира изхода на предстоящия  дебат,  но предупреди, че в Министерството на правосъдието има още сигнали срещу главния прокурор, които са в етап на анализ.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.