Последни новини
Home / Законът / Зам.-министър Ганчев: Ще подобрим процедурите за контакт между деца и родители в изпълнение на съдебни решения

Зам.-министър Ганчев: Ще подобрим процедурите за контакт между деца и родители в изпълнение на съдебни решения

Defakto.bg

 Със заповед на министъра на правосъдието Надежда Йорданова е сформирана работна група за усъвършенстване на правната уредба на изпълнение на задължението за предаване на дете, предвидено в Гражданския процесуален кодекс.

Това стана ясно на   срещата между заместник-министъра на правосъдието Борислав Ганчев, заместник-председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Мария Цачева, и члена на Съвета на КЧСИ Сийка Анадолиева.  Повод за дискусията е предстоящата работа на експертите от работната група за подобряване на процедурите по предаване на деца и изпълнението на съдебни решения за режим на лични контакти между детето и родителя, при когото то не живее.

От Камарата на частните съдебни изпълнители са се  ангажирали  да изготвят актуална статистика за броя образувани дела в страната за предаване на деца на родител, както и по колко от тях се е стигнало до ефективно предаване на детето.

Набелязани са и редица констатирани в практиката на съдебните изпълнители проблеми, които изискват освен нормативно подобрение и добра координация между институциите.

Заместник-министър Ганчев отбеляза, че в най-добър интерес на детето е то да може да продължи да контактува с двамата си родители и след тяхната фактическа раздяла, ако съдът е установил, че няма пречка за това.  „Всички институции, ангажирани в този процес, следва да работят приоритетно и с отдаденост, тъй като децата са основната ценност в обществото и нашето бъдеще“, каза още той.

По думите му Министерството на правосъдието продължава задълбочения диалог с експерти и неправителствени организации за постигане на оптимални резултати за децата, както и на техните родители.

На 18 февруари Kaмapaтa нa чacтнитe cъдeбни изпълнитeли постави въпроса за  промени в  Hapeдбaтa зa oпpeдeлянe нa peдa зa зaплaщaнe oт дъpжaвaтa нa пpиcъдeнa издpъжĸa, която в ĸoятo в ceгaшния cи е тpoмaвa и ocтaвя cтoтици дeцa бeз издpъжĸa.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.