Последни новини
Home / Законът / Ръководството на ВКП се е оплакало на ЕК от „системен политически натиск:“

Ръководството на ВКП се е оплакало на ЕК от „системен политически натиск:“

Defakto.bg

Ръководството на ВКП е провело  видеоконферентен разговор с представители на Европейската комисия, отговорни за хоризонталния механизъм за върховенството на закона на ЕС, съобщи държавното обвинение.

Главният прокурор Иван Гешев и заместник-главните прокурори Даниела Машева, Пламена Цветанова, Красимира Филипова и Десислава Пиронева  са изразили опасения от  “ системния политически натиск върху институцията, който поставя в риск върховенството на правото и ефективната работа на независимата съдебна власт“.
Без да се посочват имена на участниците в разговора от страна на ЕК, от ВКП съобщават, че са обсъждани последствията от подготвяното закриване на Специализираната прокуратура и на Специализирания наказателен съд, създадени по препоръки в множество доклади на Европейската комисия.
Шефовете на ВКП са се оплакали и от намаления бюджет на прокуратурата с 20 млн.  за 2022 г., “ с което на практика се нарушава конституционно гарантираната й финансова независимост и принципа за разделение на властите“. В четвъртък Гешев обяви,че ще сезира КС за намаления бюджет на съдебната власт.

В разговора с представителите на ЕК било  отбелязано още,  че в Народното събрание още не е обсъден годишния доклад за дейността на прокуратурата за 2020 г., а предстои внасянето на доклада за 2021 г.
Главният прокурор Иван Гешев е подчертал  „готовността на прокуратурата за активно участие в провеждането на всеобхватна реформа на съдебната власт, която да отговори и на препоръките, отправени към България от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други, в условията на диалог между отделните власти с цел гарантиране стабилността и ефективността на правосъдната система в страната“, се казва в съобщението.

Оповестеният разговор е проведен ден, след като ВСС отложи разглеждането на поисканото от  министъра на правосъдието отстраняването на главния прокурор Иван Гешев до изготвяне на правила как да бъдат провеждани подобни  процедури. Самият главен прокурор нарече внесениет искания от Надежда Йорданова и Янаки Стоилов „правно нищо“ и „нищо“.

От съобщението не става ясно кои са представителите на ЕК, на които прокуратура доверява своите болки в България и какво очаква  от тях .

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.