Последни новини
Home / Законът / Ръководството на ВКП се е оплакало на ЕК от „системен политически натиск:“

Ръководството на ВКП се е оплакало на ЕК от „системен политически натиск:“

Defakto.bg

Ръководството на ВКП е провело  видеоконферентен разговор с представители на Европейската комисия, отговорни за хоризонталния механизъм за върховенството на закона на ЕС, съобщи държавното обвинение.

Главният прокурор Иван Гешев и заместник-главните прокурори Даниела Машева, Пламена Цветанова, Красимира Филипова и Десислава Пиронева  са изразили опасения от  “ системния политически натиск върху институцията, който поставя в риск върховенството на правото и ефективната работа на независимата съдебна власт“.
Без да се посочват имена на участниците в разговора от страна на ЕК, от ВКП съобщават, че са обсъждани последствията от подготвяното закриване на Специализираната прокуратура и на Специализирания наказателен съд, създадени по препоръки в множество доклади на Европейската комисия.
Шефовете на ВКП са се оплакали и от намаления бюджет на прокуратурата с 20 млн.  за 2022 г., “ с което на практика се нарушава конституционно гарантираната й финансова независимост и принципа за разделение на властите“. В четвъртък Гешев обяви,че ще сезира КС за намаления бюджет на съдебната власт.

В разговора с представителите на ЕК било  отбелязано още,  че в Народното събрание още не е обсъден годишния доклад за дейността на прокуратурата за 2020 г., а предстои внасянето на доклада за 2021 г.
Главният прокурор Иван Гешев е подчертал  „готовността на прокуратурата за активно участие в провеждането на всеобхватна реформа на съдебната власт, която да отговори и на препоръките, отправени към България от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други, в условията на диалог между отделните власти с цел гарантиране стабилността и ефективността на правосъдната система в страната“, се казва в съобщението.

Оповестеният разговор е проведен ден, след като ВСС отложи разглеждането на поисканото от  министъра на правосъдието отстраняването на главния прокурор Иван Гешев до изготвяне на правила как да бъдат провеждани подобни  процедури. Самият главен прокурор нарече внесениет искания от Надежда Йорданова и Янаки Стоилов „правно нищо“ и „нищо“.

От съобщението не става ясно кои са представителите на ЕК, на които прокуратура доверява своите болки в България и какво очаква  от тях .

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.