Последни новини
Home / Законът / Надежда Йорданова: Не може един главен прокурор да определя осъдително решение на ЕСПЧ като „правно нищо“

Надежда Йорданова: Не може един главен прокурор да определя осъдително решение на ЕСПЧ като „правно нищо“

Defakto.bg

Идната седмица  пристига европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по покана на премиера Кирил Петков

Корнелия Нинова опита да прехвърли отговорността за цените на олиото върху отлагателното вето на президента преди две години

Битката за смяна на главния прокурор и реформата в съдебната система продължава и по време на реалната война в Украйна – това заяви в предаването „На Фокус“ по Нова тв  правосъдният министър Надежда Йорданова.

Нито правителството, нито мнозинството в парламента пренебрегват заложените цели за съдебна реформа„, отбеляза тя.  Мнението ѝ е, че ВСС е изправен пред исторически тест – да покаже дали е съставен от хора с гръбнак.

Процедурните вратички ги очаквахме. Те търсят прикритие зад процедурата. Правилата за смяна на главния прокурор ще бъдат изготвени от правната комисия на ВСС. Една от големите битки е за независимостта на съдебната власт, не може да имаме главен прокурор, който определя осъдително решение на европейски съд за правата на човека като „правно нищо„, каза още Йорданова.  Миналия четвъртък  Иван Гешев нарече предложенията за предсрочното му  освобождаване от поста на Янаки Стоилов и Надежда Йорданова “ нищо “ и „правно нищо“, въпреки множеството аргументи за незачитане на закона, изложени в тях, включително и осъдително решение на Страсбург за думи казани от него в нарушение на презумпцията за невиновност.

Главният прокурор трябва да защитава и уважава правата на хората и техните свободи, да не уронва престижа на институциите„, добави Йорданова.

Не съм обезкуражена от трудностите и от процедурните хватки. Смятам, че ще доведем докрай замисленото. Пейзажът ще бъде съществено променен, когато това се случи„, съобщи Йорданова.

През следващата седмица в България пристига на посещение европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, по покана на премиера Кирил Петков, съобщи още министър Йорданова. По думите й, разговорите за това как най-добре да противодействаме на „високата“ корупция, особено когато е свързана и с европейски средства, продължават. „Едно от важните неща, върху които работим, е антикорупционната комисия да може да сезира пряко европейските прокурори, тогава когато констатира корупционните престъпления с европейски средства„, добави тя.

Междувременно пред БНТ вицепремиера Корнелия Нинова заяви, че  започва отрезвяване на коалиционни партньори  и държавите членки от ЕС по отношение на санкциите срещу Русия точно в посоката, в която БСП настояваше и предупреждаваше. Те разбраха, че хард санкциите не са изход, каза Нинова.

Изненадващо обаче Нинова заяви, че президентът е отговорен за проблемите с цените на олиото.

„Ако през 2020 г. президентът Радев не беше спрял Закона за спекулата на БСП, сега нямаше да имаме толкова големи проблеми“, заяви Нинова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Президент не е спирал закона, а го върна за ново обсъждане в парламента, който в един от редките  случаи при управлението  на ГЕРБ, подкрепи ветото на Радев.   Депутатите бяха записали през закона за извънредното положение  лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева за спекула с цените на стоките по време на извънредното предложение.  С отпадането на текста остана  да действа старата разпоредба в НК, според която, който продаде стока на завишена цена ще се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с глоба от 100 до 300 лв.  С други думи, ако изпълнителната власт си върши работата, на спекулантите и сега няма да им се разминава.

Звучеше нелепо Нинова  да търси оправдание за проблемите  с цените на олиото там,  където не са, а именно  в отлагателното вето на президента преди две години.  Пропусна обаче да каже, че  правителството, в което участва, се е присъединило към искането за разследване на военни престъпленя в Украйна от страна на Русия пред Международния наказателен съд в Хага, включително и на президента Владимир  Путин – новина, която обяви по-късно през деня  Надежда Йорданова.

Тя напомни, че  ЕС  активира  безпрецедентно директива за временна защита на украинците, които бягат от войната.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.