Последни новини
Home / Законът / ССБ към ВСС: Отворете почивните си бази за всички бежанци от Украйна, без да ги делите на „обикновени“ и „специални“

ССБ към ВСС: Отворете почивните си бази за всички бежанци от Украйна, без да ги делите на „обикновени“ и „специални“

Defakto.bg

В открито писмо Съюзът на съдиите в България изразява недоволство от решението на Пленума на ВСС да предостави почивната база „Изгрев“ в Бяла за временно ползване само на евакуирани магистрати от Украйна и техните семейства, както и на българи бежанци  с украинско гражданство. Това стана по предложение на главния прокурор Иван Гешев, който преотстъпи дадената му за стопанисване почивна база “ Изгрев“  за ползване на бежанци от Украйна по професионален признак, а Пленумът на ВСС подкрепи идеята.

По време на война избирателното  предоставяне на колегиална и институционална подкрепа създава неоправдана привилегия. Семействата на украинските магистрати не са по-уязвима социална група от останалите семейства, търсещи спасение от  войната“ – заявяват  в открито писмо от  УС на ССБ.

Съдиите  призовават Висшият съдебен съвет да не уронва достойнството на българската съдебна власт, разделяйки търсещите спасение от войната граждани на магистрати и обикновени бежанци, а да предостави почивните бази на съдебната власт за настаняване на бежанци от Украйна, независимо от техния професионален и социален статут.

На  2 март УС на ССБ призова ВСС, ВКС, ВАС и Прокуратурата да предоставят почивните си бази на настаняване на бежанци от Украйна без да ги дели на обикновени и специални и без оглед на техните произход, етническа принадлежност, религия или социален статут.

„Недопустимо е, когато българските граждани отварят вратите на собствените си домове, за да приемат нуждаещите се хора без оглед на техния социален статут, вратите на съдебната власт да се отварят с предимство за евакуиращите се колеги и техните семейства“, казват в откритото си  писмо съдиите.

 

                     ОТВОРЕНО ПИСМО

от  Управителния съвет на Съюза на съдиите в България

Уважаеми членове на Висшия съдебен съвет,  

 

На 02. март 2022г. Съюзът на съдиите в България отправи  призив към Висшия съдебен съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и Прокуратурата на Република България да предоставят почивните си бази за настаняване на бежанци от Украйна.

На 10. март 2022г. Пленумът на ВСС взе следното решение: „3.1. Изразява положително становище УПБ-ПД „Изгрев“ – гр. Бяла, възложена за стопанисване от Главния прокурор на Република България, да бъде предоставена за временно ползване от евакуиращи се представители на съдебната власт в Република Украйна и членовете на техните семейства и/или живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация. Разходите да са за сметка на бюджета на съдебната власт, до произнасяне на Министерски съвет на Република България на основание чл. 110 от ЗДБРБ за 2022 г.“

По време на война избирателното  предоставяне на колегиална и институционална подкрепа създава неоправдана привилегия. Семействата на украинските магистрати не са по-уязвима социална група от останалите семейства, търсещи спасение от  войната.  Недопустимо е, когато българските граждани отварят вратите на собствените си домове, за да приемат нуждаещите се хора без оглед на техния социален статут, вратите на съдебната власт да се отварят с предимство за евакуиращите се колеги и техните семейства.

Воден от разбирането, че съдебната власт е призвана да защитава по еднакъв начин правата на гражданите без оглед на техните произход, етническа принадлежност, религия или социален статут.

Съюзът на съдиите в България настоява  

Висшият съдебен съвет да не уронва достойнството на българската съдебна власт, разделяйки търсещите спасение от войната граждани на магистрати и обикновени бежанци, а да предостави почивните бази на съдебната власт за настаняване на бежанци от Украйна, независимо от техния професионален и социален статут.

                

                 Управителният съвет на Съюза на съдиите в България

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.