Последни новини
Home / Законът / ВАС обяви за нищожна методиката за намаляване на годишните плащания по мярка 214 от ПРСР

ВАС обяви за нищожна методиката за намаляване на годишните плащания по мярка 214 от ПРСР

Defakto.bg

Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на тричленен състав, с което през април 2021 г. беше обявена за нищожна Методиката за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.   Тя е била утвърдена със Заповед №РД 09-243 от 17.03.2017 г. на министъра на земеделието и храните, изменена със Заповед №РД 09-235 от 12.03.2018 г. на министъра на земеделието, храните и горите.
С методиката се утвърждават правилата за намаляване или отказване на плащания за екологични дейности, както и общи правила за поведение на неопределен и неограничен брой земеделските стопани.
Върховните съдии от петчленния състав възприемат изводите на тричленния състав, че Методиката е нищожна, тъй като законодателят не е делегирал компетентност на министъра за издаването на този нормативен административен акт за финансови корекции по агроекологичните плащания на земеделските стопани, кандидатстващи за финансова помощ по реда на Наредба № 11 от 6 април 2009 г.
По несъмнен начин по делото е установено и че оспореният подзаконов нормативен акт не е обнародван, което е в противоречие с императивните изискванията на чл. 5, ал. 5 от Конституцията, както и с разпоредби от Административнопроцесуалния кодекс.

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.