Последни новини
Home / Законът / Гешев сезира Конституционния съд за намаления с 20 млн. бюджет на прокуратурата за 2022 година

Гешев сезира Конституционния съд за намаления с 20 млн. бюджет на прокуратурата за 2022 година

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Конституционния съд (КС) искане за обявяване на противоконституционност  на разпоредбата от Закона за държавния бюджет за 2022 г., с който бе намалено финансирането на съдебната власт, в частност на прокуратурата.

Съдът вече образува конституционно дело № 5/2022 г. по искането за установяване на противоконституционност на чл. 2, ал. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. Докладчик по делото е  съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

Бюджетните разходи за 2022 г. за всички органи на съдебната власт са определени в чл. 2 ал. 2 от Закона за бюджета, като след първоначалното предложение на Министерския съвет по предложение на група народни представители тези средства са намалени с близо 20 млн. лева, се казва в искането на  ПРБ.

„Значителното намаляване на средствата в бюджета на прокуратурата и като цяло в бюджета на съдебната власт неминуемо ще засегне ефективното упражняване на нейните функции и ще доведе до невъзможност за пълноценно упражняване на правомощията й. Недопустимо е по този начин косвено да се цели въздействие спрямо независимостта на органи на съдебната власт и постигане от страна на законодателната власт на цели, различни от конституционно установените, с неясни мотиви за реформи и преструктуриране, се посочва в искането до КС“, се казва в искането, въпреки че се подчертава, че не се оспорва суверенното право на Народното събрание да определя размера и условията за получаване на субсидията в бюджета на всички държавни органи.

„Това правомощие обаче не следва да се упражнява по начин, по който чрез напълно отказано или недостатъчно финансиране (както в настоящия случай), сериозно се затруднява или практически блокира работата на конституционно установени държавни органи„, пише в искането до КС“.

Твърди се още, че държавното  обвинение не разполага със собствени приходи, с които да компенсира намаления размер на бюджетните разходи. В настоящата финансова ситуация при сериозен ръст на цените на енергоносителите, значителното намаляване на субсидията за прокуратурата може да има крайно негативен ефект, алармират от ПРБ.

„Бюджет, който не осигурява нужните средства за функциониране на съдебната власт, нарушава разделението на властите, защото една власт на практика ограничава дейността на друга, като не осигурява в достатъчен размер нужните средства за нормално осъществяване на конституционните й правомощия“, казва Гешев.

Финансово необезпеченият бюджет (чл.2, ал.2) създава опасност от блокиране на дейността на органи на съдебната власт и е в нарушение на чл. 4, ал. 1, чл. 8 и чл. 117, ал. 2 и 3 от Конституцията на Република България, води до неравнопоставеност на разделените власти и противоречи с установената в основния закон независимост на съдебната власт и свързаната с нея самостоятелност на бюджета й, се посочва още в искането на главния прокурор до Конституционния съд.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.