Последни новини
Home / Законът / Делото за умишлена безстопанственост срещу Нено Димов влиза в съда на 3 май

Делото за умишлена безстопанственост срещу Нено Димов влиза в съда на 3 май

Defakto.bg

Съдебният процес срещу Нено Димов, бивш министър на екологията  и Ceвдeлинa Koвaчeвa, и. д. кмет за водната криза в Перник през 2019 г.  ще тръгне  по същество на 3 май 2022 г. Решението е на състав на Специализирания наказателен съд, взето в  разпоредително заседание вчера, съобщи  спецпрокурата.

Съдът е приел,  че в хода на разследването не са допуснати процесуални нарушения, които накърняват правата на обвиняемите.
Според Специализирана прокуратура от събраните доказателства са налице разумни основания за извода, че бившият министър на околната среда и водите в периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г.  е проявил умишлена безстопанственост, като с действията си е довел до разпиляване на имущество, публична държавна собственост – вода за питейно-битови нужди от язовир „Студена“ в размер на 1 025 303 куб. м на стойност 1 901 937,06 лева.

В условията на недостиг на питейна вода за жителите на общината е било разрешено водоползването за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД.

Kъм нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт e пpивлeчeнa и бившият ĸмeт нa Πepниĸ Ceвдeлинa Koвaчeвa, ĸaтo cпopeд пpoĸypaтypaтa  нe e пoлoжилa дължимaтa гpижa  зa cвoeвpeмeннoтo въвeждaнe нa peжим нa вoдoпoдaвaнe, дoĸoлĸoтo в ĸмeтcтвoтo e билa нaличнa инфopмaция, чe вoдният pecypc в яз. „Cтyдeнa“ e бил cилнo зaнижeн.

Според спецпрокуратурата срещу   бившия и.д. кмет на общината  са събрани достатъчно доказателства за извършено длъжностно престъпление през периода октомври-ноември 2019 г. –  след като е била уведомена писмено от управителя на ВиК-Перник за силно намаляване на дебита на водоизточниците, не е предприела действия (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в общината, се казва в съобщението.

В хода на досъдебното производство са разпитани 156 свидетели, изготвена е деветорна техническа експертиза, събрани са над 40 000 страници доказателства.
Решението на съда в разпоредителното заседание не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

 

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.