Последни новини
Home / Законът / ЕК очаква България „надлежно“ да възстанови 29 милиона евро от „къщите за гости“ на властта

ЕК очаква България „надлежно“ да възстанови 29 милиона евро от „къщите за гости“ на властта

Defakto.bg

Европейската комисия очаква България да възстанови още 28,7 милиона евро от средствата, осигурени от бюджета на ЕС за изграждане у нас на т. нар. къщи за гости. Това съобщи Кристина Бохман, представител на дирекцията по земеделие на ЕК при изслушване днес в комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол, цитирана от БТА.

„Няма да се поколебаем да приложим финансова корекция, ако сумата не бъде надлежно възстановена“, посочва  Борхман.

Според нея само в България се наблюдават толкова масови съмнения за нередности със средствата по този фонд, макар че са извършени 21 проверки в 10 страни от ЕС

В заседанието участва и Виле Итала – генерален директор на Службата за борба с измамите, или ОЛАФ.

Най-обезпокоителното е, че бенефициентите са предимно хора от местната администрация или видни политически личности“,  коментира Итала.

746 къщи за гости у нас са получили финансиране за общо 103 милиона евро, изтъква Итала. От тях са проверени 377 и нито една от тях не изпълнява поставените три цели – разнообразяване на икономическите дейности, създаване на икономическа устойчивост и разкриване на работни места в селските райони. Конкретно от тези 377 къщи за гости ОЛАФ е проверила задълбочено само 30, тъй като времето и ресурсите й са били ограничени.

Ето част от установеното: При повече от една четвърт от къщите броят на нощуките е бил под 1% от планираното при кандидатстването за парите.  При 26.7% от обектите изобщо не са открити работните места, които са били обещавани в проектите.

Само 16% от планираните приходи са били постигнати.

Самите български власти са проверили 288 къщи и за 258 са установили нарушения. Това прави 88 на сто, отбеляза Виле Итала. Само 23 от посочените къщи изпълняват условията, за да получат финансиране.

Общо 456 къщи не са били проверени, защото са изтекли сроковете, за които европейските институции могат да се връщат назад.  Агенцията, която е отпускала парите в България, е имала отговорност да открие нередности, но не го е правила в нужния мащаб, отбелязва още Итала.

Представителите на ЕНП в парламентарната комисия нарекоха случая с българските къщи „ужасяващ“ и „направо ти спира сърцето“, като слушаш. От името на социалистите и демократите евродепутатът Цветелина Пенкова призова за понасяне на отговорност и отбеляза, че досега по повдигнатите обвинения няма присъди.

„Най-притеснителното за пореден път се оказва, че разчитаме на европейските институции като финален арбитър или да разрешават проблеми в нашата държава. Това не е ролята на нито една от тези институции. Притеснителното е, че въпреки многото подавани сигнали и разследванията на българските медии властите у нас са преценили да не си свършат работата изцяло“, смята  Пенкова.И затова сега ставаме свидетели на случаи отпреди 7-8 години.

Пред европдепутатите социалистката заявява, че досега по повдигнатите обвинения у нас няма присъди.

Πpипoмнямe, чe пo paзпopeждaнe нa глaвния пpoĸypop oт м. aпpил 2019 г. бяха обявени пpoвepĸи зa oбщo 746 ĸъщи зa гocти, финaнcиpaни cъc cpeдcтвa нa Eвpoпeйcĸия cъюз. До масираните  проверки се стигна  след като сайта „Биволъ“ съобщи, че бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев ползва като лична резиденция такъв обект. Той първоначално отричаше, но след това подаде оставка и стана обвиняем. И досега няма окончателен съдебен резултат по казуса.

През януари  2020 г  Гeшeв взе също нa пpицeл  paзcлeдвaниятa и пpoвepĸитe нa пpocлoвyтитe „ĸъщи зa гocти“ нa влacттa, cтpoeни c eвpocpeдcтвa, нo зa coбcтвeнa ĸoнcyмaция. От отговор на прокуратурата до сайта „BIRD“ ставаше ясно, че са образувани 61 досъдебни производство, две от които са влезли в съдебна фаза и две са приключили със споразумения на прокуратурата със собственици на къщи за гости.  През 2021 г.  10 месеца условно получи една бизнес дама опитала с измама да получи европейски  пари за къща за гости в Берковица.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.