Последни новини
Home / Без категория / Министър Надежда Йорданова се срещна с посланиците на Нидерландия и Белгия  

Министър Надежда Йорданова се срещна с посланиците на Нидерландия и Белгия  

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова проведе работна среща с посланиците на Нидерландия и Белгия Н. Пр. г-н Симон Ван Дер Бург и Н. Пр. г-н Фредерик Мьорис.

Посланик Мьорис изрази положителна нагласа относно намеренията на правителството за борба срещу корупцията, укрепване на върховенството на правото и провеждане на цялостна съдебна реформа, тъй като това е изключително важен въпрос за гражданите.

Министър Йорданова запозна представителите на Нидерландия и Белгия с приоритетите на екипа ѝ – някои с висок приоритет и търсен незабавен ефект, а други – с по-дълъг срок за изпълнение. Като най-належащи тя определи промяната в законодателството по отношение на отчетността и отговорността на главния прокурор, прозрачността в работата на съдебната система, подобряване на достъпа до правосъдие на гражданите и промяна в антикорупционния орган.

Друг основен приоритет на правителството е в изпълнение на поети международни ангажименти на България, като към момента е възприет подход за включване на реформи с политически ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост и Националната програма за развитие на България 2030 в отговор на препоръките на Европейския семестър. Същевременно в плана са предложени и мерки за повишена отчетност на главния прокурор, за да се гарантира, че България прилага установените  международни практики на Съвета на Европа за безпристрастно и ефективно правосъдие.

Приоритетни сфери на законодателството, които вече се разглеждат в парламента, са проектът на  закон във връзка с Глобалния закон „Магнитски“ и санкциите по тази линия, както и проекта за промени в Закона за съдебната власт, отнасящи се до специализираните съд и прокуратура.

Като изключително важна тема беше очертано законодателството в сферата на борбата с домашното насилие. Посланиците бяха запознати с работата на създадената междуведомствена работна група за подготовка на законопроекта, както и за последващите действия по приемането му.

Посланик Ван дер Бург благодари за предоставената информация, за прозрачността и за напредъка, който се реализира от новото правителство, което не е лесен процес.

About De Fakto

Проверете също

in memoriam Внезапно почина адвокат Асен Джингов

На 58 години в София почина адвокат Асен Джингов, съобщават колегите му.  Той е един …

Съветът по съдебна реформа: Нужни са законови промени за по – добро фуциониране на ИВСС и процедурите по конкурси и атестиране на магистрати

„Създадохме работна група за подобряване и ускоряване на процедурите при провеждане на конкурсите и атестирането …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.