Последни новини
Home / Законът / Съдът потвърди глоба и отнемане на имущество на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов

Съдът потвърди глоба и отнемане на имущество на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов

Defakto.bg

ВАС остави в сила решението на Административен съд – Благоевград относно установения от КПКОНПИ конфликт на интереси на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов

Върховният административен съд остави в сила решението на  Административен съд – Благоевград по казуса с установения конфликт на интереси на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов.
Делото  беше образувано по касационна жалба на Камбитов срещу решението на първоинстанционния съд, с което е потвърдено решението  на  КПКОНПИ, в частта, в която спрямо Атанас Камбитов е установен конфликт на интереси в качеството му на кмет, наложена му е 10 000 лева глоба и отнемане в полза на държавата на получена материална облага в размер на 87 627 лв.

Върховните съдии приемат, че оспореното решение на КПКОНПИ е в съответствие с материалния закон.  Като е отхвърлил подадената жалба срещу оспорения акт, Административен съд – Благоевград е постановил правилно решение, което следва да бъде оставено в сила.

Производството пред КПКОНПИ срещу Атанас Камбитов започна  по сигнал от орган на съдебната власт като са събрани данни, че два имота – частна общинска собственост, са продадени на дружество „Старт 2015“ ЕООД с управител и едноличен собственик на капитала счетоводителката на тогавашния кмет Р.Ш.

В периода 25 септември – 3 октомври 2017 г., за 10 дни, като едноличен собственик на капитала и управител е вписан Атанас Камбитов. Той е провел извънредно Общо събрание на “Старт 2015” ЕООД и е разпределил дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лв. от натрупаната и неразпределена печалба за 2015-2016 г. Сумата му е изплатена от Р. Ш., в качеството й на счетоводител на дружеството, по банков път.

В същия ден, в който е взето решението за изплащане на дивидента, Камбитов продава дяловете си.

На 17.09. 2020 г. в Търговския регистър е вписана промяна на едноличния собственик на “Старт 2015” ЕООД, като новият е “Старт Груп 2020” ООД със съдружници Атанас Камбитов и дъщеря му.
По този начин двата закупени през 2016 и 2017 г. имоти частна общинска собственост, преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им. Като кмет той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в
частен интерес на свързано с него лице.

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.