Последни новини
Home / Актуално / Валя Ахчиева: Прокуратурата на Кьовеши разследва близо 200 000 „виртуални“ овце, след като българската не направи нищо

Валя Ахчиева: Прокуратурата на Кьовеши разследва близо 200 000 „виртуални“ овце, след като българската не направи нищо

Defakto.bg

 

  Европейската прокуратура започна да разследва „виртуалните” овце в България. Тя иззе от Окръжната прокуратура във Велико Търново досъдебното производство по казуса, чрез 8-ми отдел на ВКП – „Противодействие против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура”. Така отговори на мой въпрос водещият досега разследването прокурор Йордан Кожухаров от Окръжната прокуратура във Велико Търново.

А скандалът с т.нар. „виртуални” овце избухна в България още през 2019-та година, когато от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обявиха, че хиляди овце в България съществуват само като номера на ушни марки в електронната система ВетИС на БАБХ. Но тези овце ги нямало в кошарите. Съществували само по документ. Въпреки това, собствениците получавали европейски субсидии.

Овце в облаците

Тази новина преди 4 години ни шокира. Но, след това не се чу нищо нито за „виртуални” овце, нито за техните собственици, нито за евентуални разследвания на компетентните органи. Едва през миналото лято на 2021-ва, когато преброиха земеделските стопанства, от браншовата организация на овцевъдите съобщиха още по-шокираща цифра – 200 000 били „виртуалните” овце! И отново не се оповести нищо за търсене на отговорност от тези, които използват „виртуалните” овце за получаване на европейски субсидии, за получаване на пари от националния бюджет, а също и за получаване на хиляди декари пасища, за които пак се получават европейски средства по директните плащания. И докато в медиите, през тези 4 години е имало само пикантна информация, сега, аз научавам за доста сериозни събития през този минал период.

Например, още тогава, през 2019-та, в дирекция АФКОС на МВР е получен сигнал от ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите, в който се твърди, „за измами в особено големи размери, извършени от две лица, при усвояването на евросредства, предназначени за подпомагането на земеделски производители при отглеждането на животни. Посочено е още, че става дума за свързани фирми и милиони левове субсидии.”

  След 4 г. резултати  за измами с европейски субсидии –  няма

От този момент би следвало, българската служба за борба с измамите за разследва. И днес, 4 години по-късно, вече да има повдигнати обвинения. И обществото да знае, кой какво е направил? И как го е направил? Има ли злоупотреба с европейски средства в земеделието чрез измами?

Но, нищо такова не се случва. Сега, като се поразрових, разбрах че, след този сигнал на ОЛАФ, през 2019-та, министърът на земеделието Десислава  Танева е възложила проверка на Инспектората към министерството, в животновъдните обекти на територията на област Велико Търново. Имало е и проверки от Областните дирекции по безопасност на храните във Велико Търново и в Габрово. Но няма оповестени публично резултатите от нито една проверка. Кой какво е предал на компетентните органи – само те си знаят. После, доста дълго време полицията във Велико Търново е разследвала казуса. След това преписката е отишла в Окръжната прокуратура във Велико Търново.  Там образуват досъдебно производство. Минава още време. И в един момент, миналото лято, изведнъж установяват, че щетите били толкова големи, че те би трябвало да се разследват от Европейската прокуратура. И това се случва.

Цялото разследване за „виртуалните” овце в България, вече е в офисите на европейските делегирани прокурори. И сега те ще покажат, как работят?

А ние решихме да повдигнем завесата. Как е станало възможно да се платят на собственици  милиони европейски субсидии за овце, които не съществуват? Кой им помогна за това? Кой е порокът, който позволи, една измама да съществува без проблем години наред? Дори и в момента.

Явно, порокът се е скрил в Агенцията по безопасност на храните, след като в тяхната система има един цифри, а в кошарите с овцете – съвсем други цифри!

В севлиевското село Идилево, Област Габрово откриваме стопанството на фирмата „Боби милк” в бившия стопански двор. Там се отглеждат овце. Преди тази фирма е била на собственост на Бонка Бонева, но после фирмата поема този, който се грижел за овцете – Иван Евтимов. Той носи отговорност за всичко. Но, дали самият Иван знае, какво е това „всичко”?

Защото в документите, с които разполагам, става ясно че, при проверка на Областната дирекция по безопасност на храните в Габрово, през месец април 2019-та година, в стопанството в село Идилево са установили, че има регистрирани 1496 броя овце, според системата ВетИС.

Но …1182 броя овце не били открити на територията на стопанството. Нямало ги овцете.

Само че, два месеца по-късно, в Наказателното постановление за това нарушение е записано, че овцете ги нямало, защото собственикът Иван Евтимов ги бил продал тези 1182  овце на някого, но не бил уведомил ветеринарния лекар за смяната на собствеността. И затова нямало документи. Колко е лесно да кажеш, че един овчар не е накарал ветеринарния лекар да напише документи за продажбата на овцете. А дали от Агенцията по храните в Габрово са проверили, на кого са продадени толкова много овце? Написали ли са сигнал до НАП, за да се види в дневниците за покупки и продажби, вписани ли са тези близо 1200 овце? Има ли приходи от продажбите? Има ли платени данъци за това? Проследил ли е някой липсващите овце? Едва ли. Дори се съмнявам, че самият собственик на „Боби милк” знае, какво се е случило?

И интервюто ми с Иван Евтимов доказа точно това. Той разказва за онази проверка, че били открити някакви нарушения в помещенията за отглеждане на животните. И не бил излязъл броят на животните с 1-2 овце. И му написали акт да не продава агнета и овце 6 месеца. Толкова знае собственикът на „Боби милк” за онази проверка на контролния орган. А онези липсващи 1182 овце? Нищо ли не знае Иван за тях? А той добавя, че всички документи били в офиса във Велико Търново при другите фирми.

Кои други фирми? В центъра на Велико Търново има един офис, в който са се разположили няколко свързани фирми на Георги Тончев – известен фермер, който има много стопанства и много овце. Впрочем, бившата собственичка на „Боби милк” – Бонка Бонева е свързана с Георги Тончев чрез двете си деца, които имат, но без брак. Хората ги знаят като партньори – и в земеделския бизнес, и в живота.

Врътки в схемата

А срещата ми с директора на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново – д-р Станимир Спасов, потвърди, че това е врътката в схемата.  Да се каже на контролния орган, че едни овце ги няма в момента в една кошара, защото са продадени на някого и са в друга кошара. И ако инспекторите не отидат в другата кошара, а оставят само обяснението на книга, така става възможно, формално да се оправдае липсата на овцете. Че тях ги има. А всъщност, да ги няма. Стоят си едни овце във виртуалния облак, необезпокоени от никого и с тяхната внушителна бройка могат да се получат пасища, а след това да се получат и европейски средства за площи. Точно заради това, във Велико Търново инспекторите са направили така – отишли са на проверка във всички стопанства в един и същи ден и в един и същи час. И са преброили физически овцете във всички кошари. Така, според д-р Спасов, били открили несъответствия за около 4000 овце, през месец април, 2019-та година. Толкова номера на ушни марки имало в системата ВетИС, но нямало такива животни в кошарите.  След тази проверка били премахнали въпросните ушни марки от системата и издали наказателни постановления на собствениците на фермите. Но, когато след няколко месеца  – през ноември 2019-та, дошли отново на проверка от Инспектората в Министерството на земеделието, се установило, че въпреки предприетите действия – нарушенията на собствениците продължавали.  И затова министър Десислава Танева била уволнила директора д-р Станимир Спасов и още един началник- отдел в областната дирекция. Но сега, съдът ги върнал отново на работа.

А  идентификацията на животните и тяхното движение  се извършвало от регистрираните ветеринарни лекари, казва д-р Цветан Христов – другият уволнен и върнат на работа. Звъня по телефона на ветеринарния лекар, който е обслужвал някои от фермите, по онова време на проверките – д-р Йордан Николов от Велико Търново. Но ветеринарният лекар си намира повод да не отговори на въпроса ми – как е слагал ушни марки на животните, които излизат в повече от тези в системата ВетИС?

Странен е фактът, че при проверките  на Инспектората към Министерството на земеделието, както и при проверките на дирекцията по безопасност на храните във Велико Търново, инспекторите са откривали „виртуални” овце, но при проверките на Техническия инспекторат към Държавен фонд „Земеделие” във Велико Търново – не са откривани такива несъответствия в бройката на овцете.

Питам директора на Фонда тогава, по време на разследването ми – Тодор Тодоров – вярно ли е, че вашите инспектори се обаждат на собствениците на фермите 48 часа преди да отидат на проверка? Та нали, за това време, в кошарите могат да дойдат овце от цялата страна и да се нагласи цифрата да е точна? И г-н  Тодоров отговаря, че такива били правилата. Заповедта за проверка се издавала директно от дирекция „Технически инспекторат” в Централно управление на ДФЗ. И затова, за да не изкарат животните на паша в деня, когато щели да дойдат инспекторите, те предупреждавали по телефона фермите за предстоящата проверка. А изводите всеки можел да си ги направи сам.

Срещам се и с фермера Георги Тончев от Велико Търново, чиито стопанства са били обект на онези проверки през 2019-та година.

Питам го, как ще коментира несъответствията в броя на овцете в неговите фирми? А Георги Тончев твърди, че проблемът се появил, защото при онези две проверки открили

несъответствия не в броя на животните, а в ушните марки

Животно, което в системата ВетИС се водело в конкретен обект, те го намирали в друг обект. Наистина  били направили пропуски с пътните листове, когато животното е пътувало от един обект в друг обект и това фактически не било отразено в системата. А в същото време, животни, които били с по една ушна марка или с паднали ушни марки, за тях инспекторите  също били отразили в проверката, че животните не съществували. Че ги нямало. А тях си ги имало. Георги Тончев твърди, че тези проверки били целенасочени и били провокирани от тогавашния министър на земеделието – господин Порожанов, както и от един браншовик.  Фермерът заяви, че тези близо 4000 животни и тогава, през 2019-та ги е имало. Как ги е имало, – питам отново аз, след като от Агенцията по храните твърдят, че са изтрили данните за тези животни от електронната система? А Георги Тончев обяснява: Системата на БАБХ била такава, че когато едно животно не го намерят във фермата, те го слагали в едно виртуално стадо. След като го намерят това животно в друга ферма, ветеринарните лекари си го „дърпали” животното  от виртуалния облак и го слагали в обекта, в който са го намерили.

А ние продължихме по следите на „виртуалните овце” към Габрово. Исках да разбера, как е станало възможно, с едни овце, които не са открити в кошарата на фирмата „Боби милк” в село Идилево, от инспекторите в Областната дирекция по безопасност на храните  в Габрово, да се получат пасища и да се кандидатства за европейски субсидии?

В Държавен фонд „Земеделие” в Габрово доста упорито и настойчиво чаках за информация. Оказа се, че за селско-стопанската 2019-та година, фирмата „Боби милк” е кандидатствала за подпомагане при отглеждането на 466 броя овце и за 596 хектара площи за директни плащания.

Повече животински единици – повече пасища

С колко много площи и с колко малко овце кандидатства фирмата!

Защото, според системата ВетИС на Областната дирекция по безопасност на храните в Габрово, в стопанството на фирмата „Боби милк” в село Идилево, през 2018-та са регистрирани 1657 овце. И същата година, през месец ноември, собственикът подава заявление в Общинската служба по земеделие в град Севлиево за това, че иска да получи пасища за селско-стопанската 2019-та.  Той представя документ-извадка от  системата ВетИС с броя на животните, които има , както и земеделските земи, с които разполага. Специална комисия с представители на Общинската земеделска служба в Севлиево и Областната дирекция по земеделие в Габрово, разглежда документите. И определя т.нар. „животински единици”. И съобразно животинските единици се дават пасища. Повече животински единици – повече пасища. А според нормативната база, една животинска единица е равна на 6,7 броя овце. Така че, като се раздели общият брой на овцете на 6,7 се получават животинските единици. Само че,ето, как прави математическите изчисления въпросната земеделска комисия?

Написала е в Протокола, че „Боби милк” имала 358 животински единици! Това е внушителна цифра! Но, като умножим това число по 6,7 тогава излиза, че фирмата „Боби милк” трябва да има…2 399 овце! А те нямат толкова. Имат само 1657 овце! А в документа-извадка, представен от фирмата на комисията има съвсем друга цифра за овцете – 1 110. И на ръка е дописана по-голяма цифра – 1 276 броя овце. Но тя още повече не отговаря на животинските единици, определени от комисията. И какъв е този документ от БАБХ, неподписан от никого и дописан на ръка? Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Габрово – д-р Светослав Спасов отрече, че този документ е излязъл от тяхната система ВетИС. Показа ни истинския документ, с който удостоверяват броя на животните, когато се кандидатства за европейски субсидии. Документът е всъщност една декларация, в която се описват животните и се слага подпис на ветеринарния лекар. Този формуляр, според д-р Спасов не е издаван от тяхната дирекция.

Пълен хаос! А земеделската комисия в Габрово доста е надула животинските единици, без съответствие с броя на животните. И според документите, тогава са дали на „Боби милк” 1090 дка пасища. Всички останали свободни пасища са дадени на „Боби милк”! Но, фирмата кандидатства за европейски субсидии за много по-малко овце – само за 466. Защо ли?

Дали тези цифри не доказват схемата, че „виртуални” овце могат да се ползват само като средство за получаване на повече площи, за които могат да се получат големи европейски пари? А кандидатстването за субсидии за отглеждане на овце да става с реалната бройка, защото при една проверка на Фонд „Земеделие”, веднага ще се установи, че в кошарата няма 2000 овце, а има само 500 овце, например. Докато многото пасища са реалност. Тях и да ги проверят от Фонда – си ги има.

Няма ги овцете, заради които са получени хиляди декари земя за подпомагане с европейски средства

Даниел Бурмов е директор на Областната дирекция по земеделие в Габрово само от няколко седмици. Той всъщност е фермер, който отглежда овце дълги години. Питам го, притеснен ли е от всичко това, което съм установила? „ Да – отговори  г-н Бурмов. И пояснява защо? Защото  Протоколът на тяхната земеделска комисия с изчислените животински единици на „Боби милк”  бил документ с невярно съдържание. Според Даниел Бурмов, проверките във фермите трябва да бъдат на място  и да бъдат за абсолютно всички бенефициенти, а не само за някои определени. Ситуацията била много тревожна, защото овцете били на изчезване.

И истинските животновъди на този етап били пред фалит.

Симеон Караколев – съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация заяви, че вече втора поредна година внасят законодателни промени за да се прекъсне тази порочна практика, но няма никакъв резултат. И затова схемата продължава и в момента. Така например, в едно населено място може да има регистрирани 100 обекта, от които 99 да са „виртуални”, но нито един от стопаните там, дори и кметът, няма как да разберат, какво е регистрирано там. Няма публичност. Така се появил и „пасищен туризъм”. Голяма част от животновъдите в България, не могат да си наемат  пасища в собствените си населени места, в които отглеждат животните, защото някой от 50-60 км вече е взел тези пасища! И всичко това се прави заради субсидиите. Симеон Караколев твърди, че непрекъснато получавали сигнали от цялата страна, как някой си обрал селските животни, махнал им ушните марки и си сложил негови лични марки на неговите животни. И като дойде проверката,  тези, които имат „виртуални” животни, събират животните на цялото село, махат им марките, слагат собствени марки и  проверяващият  установява  че това са животни на собствениците. Бройката била точна. И всичко това се дължало на пропуски в закона.

Контролът в българското земеделие е в риск

От журналистическото ни разследване става ясно, че системата ни за контрол не само във ветеринарния сектор, а и в цялото ни  земеделие  е в риск.

Още когато чух, че новият изпълнителен директор на БАБХ – проф. Христо Даскалов имал идея, Агенцията да излезе извън структурата на Министерството на земеделието и да стане самостоятелен орган под шапката на Министерски съвет, аз си помислих, че това категорично означава едно – тотално скъсване на връзките по контрола.

Как например, Министерството на земеделието ще хване схемата – в кои обекти се водят животни в електронната система ВетИС на БАБХ, но с тази бройка животни не се кандидатства за субсидии в ДФ „Земеделие”?

И вместо да се предприемат здрави мерки за борба с „виртуалните” животни – например: постоянни съвместни проверки между БАБХ и ДФЗ във фермите, едновременно, в един и същи ден, в един и същи час, някой иска да раздели трите институции, свързани с европейските фондове. И така ще се прекъсне контролът. Проверките поотделно не водят до никъде. Както беше досега. Отива ДФЗ на проверка в една ферма и не открива „виртуални” животни. Отива  Инспекторатът към МЗХ и открива „виртуални” животни. Но европейските средства са платени.

Някой иска да се заметат следите от това ли?

Защото, досега прокуратурата е разследвала само собственици на ферми.Но не са разследвани държавни служители, дали те не са подпомагали порочната измамна схема? Питам проф. Христо Даскалов – изпълнителен директор на БАБХ, как  ще ликвидира хаоса?

Организиран хаос

Според проф. Даскалов, това  бил организиран хаос, който досега е вършел работа на някакви други хора, които са имали други цели. Те не са искали да развиват българското животновъдство. Но, с промяната, която е настъпила в България с новото правителство, вече имало политическа воля да се изчисти този въпрос. Затова щели да бъдат мобилизирани всичките 1500 човека от структурата на БАБХ, Икономическа полиция и ДАНС, както и ДФЗ, за да се направят съвместни проверки. Вече имали няколко такива акции с интересни резултати от тях и се потвърдили съмненията за „виртуални” животни. Никой в момента не можел да каже например, колко от кравите, които са в системата ВетИС, действително съществуват?

Тогава няма ли да се прекъснат връзките по контрола, след като БАБХ отиде под шапката на МС? Това Ваша лична амбиция ли е? – контрирам професор Даскалов. Но, той отговаря, че за тези два месеца и половина, докато бил на този пост, половината от времето му минавало да се занимава с обезщетения. А това не било ветеринарна работа. Това не била работа за агрономи. Било работа за юристи. А тяхната ветеринарна работа била, в крайна сметка да има здрави животни. А кой ще брои овцете? – продължавам да питам.

И отговорът на професора наистина ме изненада. Според шефа на БАБХ, броят на овцете не бил ветеринарна дейност. Те трябвало да се грижат за овцете, но техният брой всъщност бил бизнес страната в земеделието. А в Министерството било имало земеделски служби. И хората там, би трябвало да са заинтересовани от развитието на земеделието – заяви проф. Христо Даскалов.

Само че, европейската практика е такава:

Когато в Брюксел се договарят европейски средства по различни програми, ресорният министър докладва в Съвета на министрите. А за земеделие България получава близо 42% от всички европейски пари. И ако БАБХ излезе извън структурата на МЗХ и отиде под шапката на МС, кой тогава ще контролира? Кой ще договаря европейски субсидии за животновъдство? Кой ще засича цифрите на животни, площи и европейски пари?

Вероятно, министър-председателят, след като Агенцията по безопасност на храните е под неговия контрол. Въпросът е, дали премиерът, който има толкова екстремни задачи по време на няколко кризи – война, пандемия, енергийна криза, –

дали премиерът ще има време да контролира и броя на овцете в кошарите?

Защото, досега, както стана ясно, контролът е липсвал. Нанесени са щети на европейските фондове, според прокуратурата. И ако мисията е да се разкриват пороците, хайде да разкриваме и да променяме!

Защото обратното означава едно – риск от санкции и риск от загуба на почти половината европейски пари.

 

Разследването на Валя Ахчиева бе излъчено по ТВ  „ЕВРОКОМ”

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Пламен Тончев, шеф на ДАНС: Съветник на експремиер е предоставял класифицирана информация на гражданин на РСМ

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев  съобщи в парламента  за установен случай, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.