Последни новини
Home / Законът / Лаура Кьовеши: Разследваме над 120 случая за злоупотреби по сигнали от България

Лаура Кьовеши: Разследваме над 120 случая за злоупотреби по сигнали от България

Defakto.bg

Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура, каза европейският главен прокурор

Получихме рекорден брой жалби и на базата на това започнахме разследване на над 120 случая“. Това съобщи след срещата си с премиера Кирил Петков европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя е на визита в България по покана на министър-председателя, с когото разговаря повече от час. Утре й предстои среща с главния прокурор Иван Гешев и с министъра на правосъдието Надежда Йорданова и с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.  “ Моята роля е да бъда в контакт с всички власти в България“, заяви Кьовеши.

Европейският главен прокурор подчерта, че след първата й визита в България са установени няколко канала за докладване на подозрение за измами.  Министерският съвет също ще стане контактна точка с Европейската прокуратура, което Кьовеши определи като „ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво – в унисон с всичко, което се опитва да постигне Европейската прокуратура във всички държавни членки на ЕС“.

Обясни, че по време на срещата си с премиера двамата са обсъдили възможностите за подобрение на съвместната работа. „Идеята на премиера Кирил Петков да се създаде специална група, която да работи с Европейската прокуратура като гаранция за автономност е нещо, към което трябва да се стремим“, коментира Кьовеши.

По думите й, в момента различни институции могат да сезират Европейската прокуратура, ако разполагат с информация за извършено престъпление. „Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура – това могат да правят също граждани, НПО, журналисти, както и всички, които имат информация“, подчерта Кьовеши.  „Това Министерският съвет да е контактен цел е много силен сигнал за политическа воля за борба с финансовите измами. Имаме два начина на работа – не можем да седим в офисите си и да чакаме, а трябва да бъдем проактивни„, добави още европейският главен прокурор.

„Делегираните европейски прокурори и главните прокурори са независими. Това не може да се наруши. Това е червена линия за мен. Не съм получила никаква информация и сигнали за това, че някой се е опитал да наруши тази независимост и някой се опитва да повлияе на нашите колеги, имам пълно доверие на делегираните прокурори в България . Те имат своята кариера, те са професионалисти и се надявам, че със времето те ще докажат, че доверието което са получили е било заслужено„,  каза  Кьовеши.

Тя каза, че в края на тази седмица или в началото на следващата ще бъде публикуван годишният доклад, в който ще има информация и статистика за делата и разследванията, които води Европейската прокуратура във всяка държава. По думите й, сигналите са за различни престъпления – измами с европейски средства, обществени поръчки, информация за злоупотреби със селскостопански субсидии, нарушения в сферата на строителство, както и с фондовете за възстановяване след COVID-19.

Споделяме едни и същи приоритети, говорим на един и същ език. Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване„, заяви Петков след срещата с Петков. Премиерът от своя страна каза, че за нарушения, корупция и всякакви престъпления, свързани с еврофондове правителството ще работи заедно с Европейската прокуратура.

Благодарен съм на Кьовеши, която каза, че Европейската прокуратура и българското правителство ще работим заедно за реални резултати“, коментира още министър-председателят след разговора.

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникъкт на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.