Последни новини
Home / Законът / Окончателно: След 8 г. съдът потвърди глобата от 1000 лв. на Денис Сукнев, блъснал Лозан Панов на пешеходна пътека

Окончателно: След 8 г. съдът потвърди глобата от 1000 лв. на Денис Сукнев, блъснал Лозан Панов на пешеходна пътека

Defakto.bg

Това става ясно от решение на състав на  Софийски градски съд, който на 10 март т.г. потвърди присъдата на СРС за освобождаване на Сукнев от наказателна отговорност и налагане на глоба по чл. 78а от НК.

Повод за делото пред СГС е  жалба от защитата на подсъдимия,  в която се настоява съставът на СГС да отмени присъдата на СРС като „неправилна и незаконосъобрзна“, защото след „деянието поведението на подсъдимия е било изрядно“.  Оказаната помощ от подсъдимия на ударения Лозан Панов и отвеждането му до  лечебно заведение, предизвикали багодарност е пострадалия, казва защитата. Като аргумент е  посочена и   продължителността на воденето срещу руснака наказателно производство и чистото му съдебно минало.

Изводите за чисто съдебно минало, са верни.  Но фактическата обстановка от материалите по делото сочат, че Софийски районен съд е достигнал до верен извод, че Сукнев от обективна и субектнина страна е извършил престъплението, в което е обвинен, тъй като е нарушил Закона за движение по пътищата и е причинил телесна повреда на пострадалия,“ казва в мотивите си съставът на  СГС.

Инцидентът стана рано сутринта на 9 декември 2014 г. на кръстовището на бул. „Арсеналски“ и ул. Богатица“. По това време Лозан Панов след като бе тичал в „Южния парк“, стига до кръстовището, изчаква да светне зелен светофар, за да пресече на пешеходната пътека.  Но в този момент към него се движел „Мерцедес“ G-клас, управляван от Сукнев, който пресякъл кръстовището на червен светофар и ударил Панов на пътеката.  Председателят на ВКС се бе превъртял през предния капак на колата и паднал встрани на пътното платно.  От удара Панов получил  черепно-мозъчна травма и изпаднал в безсъзнание.

Шофьорът бе спрял и го откарал в „Пирогов“, където стана ясно, че е счупена и лявата му ръка.  Заради оказаната помощ на  шефа на ВКС, Лозан Панов коментира, че не вижда умисъл в Сукнев, ккато и че след инцидента двамата се сприятелили.

Още през 2015 г. делото беше внесено в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на руснака и съдът го наказа само с 1000 лева глоба по предложение на прокуратурата, която настоя да бъде  освободен от наказателна отговорност. Сукнев  обаче искаше да бъде оправдан, защото ставало дума за нещастен случай по независещи от него обстоятелства.

Така делото отиде в Софийският градски съд, който го върна на прокуратурата, защото бе пропуснала важното обстоятелство, че обвиняемият е минал на червен светофар.

Делото беше внесено в съда отново чак през 2018 г., вече с обвинителен акт за това,  че при шофиране на пешеходна пътека е причинил средна телесна повреда на Панов.  За това обвинение Наказателният кодекс, когато през 2014 г. се случи инцидентът, чл. 343, ал. 3 от НК предвиждаше от 1 до 5 години затвор и се явяваше по-благоприятният за Сукнев закон, тъй като позволяваше освобождаването му от наказателна отговорност.  Така той отново бе наказан  с глоба от 1000 лв. и осъден да плати и над 1800 лева разноски по делото.

Сега съставът на СГС посочва, че “ също като първостепенния, се довери на заключението на комплексната медико- автотехническа експертиза, което е категорично, че причина за възникналото ПТП е субективното поведение на водача на лекия автомобил, който приближавайки пешеходната пътека и смяна на сигнала на светофарната уредба от зелен разрешителен на жълт не е спрял, за да пропусне навлезлия  при зелен сигнал на светофара пешеходец.  Вещите лица са посочили и, че подсъдимият С. е могъл да предотврати произшествието, ако при подаване на жълт сигнал на светофара е предприел спиране, за което е имал техническа възможност да осъществи преди да достигне до пешеходната пътека.  Поради това правилно първата инстанция е преценила, че навлизайки в кръстовището на червен сигнал на светофара и отнемайки предимството на пресичащия на зелен сигнал пешеходец, подсъдимият е нарушил Закона за движение по пътищата“.

Съдът приема,че Сукнев извършил престъплението при смесена форма на вината – пряк умисъл относно нарушаването на посочените правила за движение по пътищата и несъзнавана непредпазливост по отношение на причиняването на телесната повреда, като подсъдимият съзнателно и целенасочено е нарушил правилата за движение по пътищата, не е предвиждал общественоопасните последици на деянието, свързано с причиняване на телесната повреда, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди.

При определяне на наказанието на подсъдимия първоинстанционният съд законосъобразно е преценил, че са налице кумулативните условия на чл. 78а от НК за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание: за извършеното по непредпазливост престъпление, в действалата към момента на деянието редакция на закона, е предвидено наказание лишаване от свобода от една до пет години; подсъдимият не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност, не са причинени съставомерни имуществени вреди от престъплението и не е налице някое от посочените в ал. 7 на същия член изключения“.

Правилно са приложени и правилата за индивидуализация на административното наказание „глоба“, като е съобразен фактът, че първоинстанционното производство се явява второ по ред такова и към него е приложим принципът за забрана за влошване положението на подсъдимия.

В случая, отбелязва съдебният състав на СГС,  не са налице отегчаващи отговорността на дееца обстоятелства, а като смекчаващи такива настоящият състав прецени оказаната от подсъдимия на пострадалия първа помощ, незабавното му отвеждане в лечебно заведение и дългата продължителност на наказателното производство.

Чистото съдебно минало на подсъдимия не следва да бъде ценено като самостоятелно смекчаващо отговорността обстоятелство, тъй като е една от предпоставки за приложение на разпоредбата на чл. 78а от НК, посочва съдът.

И като посочва, че  „законосъобразно районният съд е наложил на подсъдимия Сукнев  „глоба“ в минималния предвиден от закона размер – 1000 лв. и не е наложил кумулативно предвиденото наказание „лишаване от право на управление на МПС“, потвърждава изцяло присъда постановена от СРС.

Разноските по делото се възлагат на Сукнев, както и държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.