Последни новини
Home / Законът / Лаура Кьовеши се срещна поотделно с министър Надежда Йорданова и гл. прокурор Иван Гешев

Лаура Кьовеши се срещна поотделно с министър Надежда Йорданова и гл. прокурор Иван Гешев

Defakto.bg
В хода на разговора са обсъдени въпроси, касаещи взаимодействието между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност. От прокуратурата ни обясняват, че двете страни са изразили обща удовлетвореност от доброто сътрудничество и постигнатото до момента, а Гешев – увереността си за продължаване на ефективния диалог между двете институции. На срещата присъстваха и заместник-главните прокурори Даниела Машева и Десислава Пиронева. От страна на Европейската прокуратура участие взеха българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева и Милан Ярон, главен съветник.
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши покани Надежда Йорданова да й гостува в Люксембург

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна поотделно с министъра на правосъдието Надежда Йорданова и Главният прокурор Иван Гешев.

На срещата между Йорданова и Кьовеши са обсъдени важни елементи от сътрудничеството между Министерството на правосъдието и Европейската прокуратура, съобщават оттам.

МинистърЙорданова  е информирала за предприетите от Министерството на правосъдието действия в законодателен план за подпомагане работата на Европейската прокуратура.  Междуведомствена работна група започва работа по проект на изменение на Наказателния кодекс, с цел да бъде улеснено преследването на измами с европейски средства. По този въпрос ще продължи сътрудничеството с европейските делегирани прокурори и с Правната служба на Европейската прокуратура.  Анализират се предложения за разширяване кръга на лицата, изпращащи директно уведомления за образувано наказателно производство, което може да премине в юрисдикцията на Европейската прокуратура.

По рано днес министър Йорданова заяви, че в МП  обмислят да се даде възможност  на вceĸи  прокурор да ceзиpa Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa,  без е  задължен като в момента да преминава през Върховна касационна прокуратура.

Кьовеши е била информирана за  приемането в Народното събрание на изменения  в законите за ратифициране на съответните конвенции на Съвета на Европа и на Европейския съюз. По този начин Европейската прокуратура е определена за компетентен орган при осъществяване на международната правна помощ с трети държави и с държави членки на Съюза, които не участват в засиленото сътрудничество.

Лаура Кьовеши е благодарила за потвърдения ангажимент  за оказване на подкрепа от страна на България за ефективно осъществяване на функциите на Службата.
В заключение европейският главен прокурор покани министъра на правосъдието да направи посещение в седалището на Европейската прокуратура в Люксембург.

About De Fakto

Проверете също

Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения

Дублирането на състави на престъпления и административни нарушения в действащото законодателство бе акцент на заседанието …

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.