Последни новини
Home / Законът / Министър Йорданова, преди срещата с Лаура Кьовеши: Предлагаме всеки прокурор да сезира директно европейската прокуратура

Министър Йорданова, преди срещата с Лаура Кьовеши: Предлагаме всеки прокурор да сезира директно европейската прокуратура

Defakto.bg

Всеки прокурор да може да сезира Европейската прокуратура предлага министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Тази идея ще бъде обсъдена на започващата малко след 10 ч. нейна среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред журналисти преди заседание на Висшия съдебен съвет.

В Министерството на правосъдието има предложение всеки един прокурор да може, след като при него има досъдебно производство или предварителна проверка, ако установи, че има данни, че компетентна по случая е европейската прокуратура, да може пряко да препрати към нея, без да е задължен да преминава през Върховна касационна прокуратура, какъвто в момента е редът.“, каза Йорданова.

Това трябва да стане чрез законодателни промени, по които се работи. Идеята е, ако е в рамките на работата си редови прокурор попадне на данни за злоупотреба с европейски средства, да не трябва да информира нагоре по веригата ръководството, а да изпрати директно сигнала в Люксембург.

Йорданова обясни и защо беше договорено Министерския съвет да стане допълнителна контактна точка до Европейската прокуратура, след като такава са МВР и Агенция „Митници“.  По думите ѝ целта е да се скъси пътят. Освен това, към МС имало инспекторат, който получава сигнали по различни проблеми, а сигнали се изпращат директно и на министър-председателя. С тази възможност няма да се налага тези сигнали да бъдат изпращани през посредник.

По още една законодателна идея работи Министерство на правосъдието –  да се осигури по-висока степен на автономност на европейските делегирани прокурори – те да имат отделно деловодство и самостоятелна сграда.

През втория ден от посещението си у нас Кьовеши ще се срещне и с главния прокурор Иван Гешев.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.