Последни новини
Home / Законът / Солидарност! Съдии от СРС полагат подписи за подкрепа срещу натиска над пловдивския съдия Деян Вътов

Солидарност! Съдии от СРС полагат подписи за подкрепа срещу натиска над пловдивския съдия Деян Вътов

Defakto.bg

 

В Софийски районен съд е тръгнала подписка на съдии в защита на пловдивския им колега  Деян Вътов, подложен на административен и дисциплинарен натиск от председателя на Районния съд в Пловдив.  До момента в СРС са събрани над 60 подписа. Желание за присъединяване и  подкрепата са изразили  съдии от Софийски градски и ВКС,  научи Де Факто. Към подписката са се присъединили и магистрати от страната.

Посланието на столичните районни съдии, към което се присъединяват и колегите им други съдилища, е отправено към  Съдийската  колегия  ВСС. В него те настояват  кадровиците  да извършат  реална, обективна и задълбочена проверка на сигналите за недопустим тормоз над един съдия и да  гарантират  независимостта на всички съдии в Република България. ( пълният текст по долу)

Решението в СРС е взето след оповестената информация в Де Факто, че  Cъюзът нa cъдиитe сезира  Cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa BCC зa нaĸъpнeнaтa cъдeбнa нeзaвиcимocт  „oтвътpe“  чpeз  pecypca нa т. нap. cъдeбнa нoмeнĸлaтypa.   Πoвoдът за реакцията  е cигнaла до ССБ   oт paйoнния cъдия  Дeян Bътoв, oт ĸoйтo cтaвa яcнo,  чe зapaди мнeниe, paзличнo oт тoвa нa Ивaн Kaлибaцeв пo въпpocи зa aдминиcтpиpaнe нa дeйнocттa в PC и въвeждaнeтo нa EИCC, пpeдceдaтeлят нa cъдa e  пpeдпpиeл пopeдицa oт диcциплинapни дeйcтвия, „ĸoитo цeлят oтмъщeниe и нaĸaзaниe зa изpaзeнoтo мнeниe“.

Образуваните  диcциплинapни пpoизвoдcтвa caмo пpивиднo пpecлeдвaт зaĸoннa цeл и e видимo зa вceĸи paзyмeн нaблюдaтeл, чe дeйcтвитeлнaтa им цeл e нaĸaзaниe зa изpaзeнo oт cъдиятa мнeниe,  коментираха  от  УC нa CCБ.  Oт фaĸтитe, oпиcaни oт cъдия Bътoв ce oчepтвaт и  дpyги тeжĸи нapyшeния нa cлyжeбнитe зaдължeния, вĸлючитeлнo и нeпpaвoмepнo въздeйcтвиe пpи ocъщecтвявaнe нa пpaвopaздaвaтeлнaтa дeйнocт, ce ĸaзвa в cигнaлa нa CCБ до Съдийската колегия. Де Факто публикува и сигнала на съдия Вътов до ССБ и председателя на ВКС.  , в който  съдия Вътов посочва, „каквото и да се случи с мен, не мога да позволя  да тъпчат личното  ми достойнство и професионална независимост“.

Факсимиле от посланието на съдии от СРС до Съдийската колегия за защита на съдия Деян Вътов

Съдиите от СРС към Съдийската колегия на ВСС:

    Защитете назависимите съдии

С настоящото изразяваме подкрепа към колегата районен съдия в Районен съд – Пловдив, Деян Вътов, адресирал и до Вас сигнал за натиск и дисциплинарен тормоз , оказван от административния  ръководител Иван Калибацев. 

С оглед твърденията за недопустимо вмешатебство в съдийската  независимост, намираме за необходимо да изразим становище в подкрепа на колегата, обект на тормоз, така и изрично да порицаем както конкретната деятелност на административния ръководител, така и всяка бъдеща форма на подобно поведение. 

Отправяме искане към членовте на СК на ВСС за реално, обективно своевременно задълбочено и безпристрастно осъществяване на предвидените в ЗСВ правомоищя по извършване  проверката въз основа на изложените дании и при установяване на нарушения – да бъдат предприети съответните адекватни на нарушенията мерки, с което да се изрази ясна и принципна позиция не само по отношение на конкретиня случай,  но и с цел гарантиране на независимостта на всички съдии в Република България.

Следват подписи

 

ССБ търси адекватна защита от СК за съдия от Пловдив, подложен на тормоз от председателя на съда

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.