Последни новини
Home / Законът / Солидарност! Съдии от СРС полагат подписи за подкрепа срещу натиска над пловдивския съдия Деян Вътов

Солидарност! Съдии от СРС полагат подписи за подкрепа срещу натиска над пловдивския съдия Деян Вътов

Defakto.bg

 

В Софийски районен съд е тръгнала подписка на съдии в защита на пловдивския им колега  Деян Вътов, подложен на административен и дисциплинарен натиск от председателя на Районния съд в Пловдив.  До момента в СРС са събрани над 60 подписа. Желание за присъединяване и  подкрепата са изразили  съдии от Софийски градски и ВКС,  научи Де Факто. Към подписката са се присъединили и магистрати от страната.

Посланието на столичните районни съдии, към което се присъединяват и колегите им други съдилища, е отправено към  Съдийската  колегия  ВСС. В него те настояват  кадровиците  да извършат  реална, обективна и задълбочена проверка на сигналите за недопустим тормоз над един съдия и да  гарантират  независимостта на всички съдии в Република България. ( пълният текст по долу)

Решението в СРС е взето след оповестената информация в Де Факто, че  Cъюзът нa cъдиитe сезира  Cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa BCC зa нaĸъpнeнaтa cъдeбнa нeзaвиcимocт  „oтвътpe“  чpeз  pecypca нa т. нap. cъдeбнa нoмeнĸлaтypa.   Πoвoдът за реакцията  е cигнaла до ССБ   oт paйoнния cъдия  Дeян Bътoв, oт ĸoйтo cтaвa яcнo,  чe зapaди мнeниe, paзличнo oт тoвa нa Ивaн Kaлибaцeв пo въпpocи зa aдминиcтpиpaнe нa дeйнocттa в PC и въвeждaнeтo нa EИCC, пpeдceдaтeлят нa cъдa e  пpeдпpиeл пopeдицa oт диcциплинapни дeйcтвия, „ĸoитo цeлят oтмъщeниe и нaĸaзaниe зa изpaзeнoтo мнeниe“.

Образуваните  диcциплинapни пpoизвoдcтвa caмo пpивиднo пpecлeдвaт зaĸoннa цeл и e видимo зa вceĸи paзyмeн нaблюдaтeл, чe дeйcтвитeлнaтa им цeл e нaĸaзaниe зa изpaзeнo oт cъдиятa мнeниe,  коментираха  от  УC нa CCБ.  Oт фaĸтитe, oпиcaни oт cъдия Bътoв ce oчepтвaт и  дpyги тeжĸи нapyшeния нa cлyжeбнитe зaдължeния, вĸлючитeлнo и нeпpaвoмepнo въздeйcтвиe пpи ocъщecтвявaнe нa пpaвopaздaвaтeлнaтa дeйнocт, ce ĸaзвa в cигнaлa нa CCБ до Съдийската колегия. Де Факто публикува и сигнала на съдия Вътов до ССБ и председателя на ВКС.  , в който  съдия Вътов посочва, „каквото и да се случи с мен, не мога да позволя  да тъпчат личното  ми достойнство и професионална независимост“.

Факсимиле от посланието на съдии от СРС до Съдийската колегия за защита на съдия Деян Вътов

Съдиите от СРС към Съдийската колегия на ВСС:

    Защитете назависимите съдии

С настоящото изразяваме подкрепа към колегата районен съдия в Районен съд – Пловдив, Деян Вътов, адресирал и до Вас сигнал за натиск и дисциплинарен тормоз , оказван от административния  ръководител Иван Калибацев. 

С оглед твърденията за недопустимо вмешатебство в съдийската  независимост, намираме за необходимо да изразим становище в подкрепа на колегата, обект на тормоз, така и изрично да порицаем както конкретната деятелност на административния ръководител, така и всяка бъдеща форма на подобно поведение. 

Отправяме искане към членовте на СК на ВСС за реално, обективно своевременно задълбочено и безпристрастно осъществяване на предвидените в ЗСВ правомоищя по извършване  проверката въз основа на изложените дании и при установяване на нарушения – да бъдат предприети съответните адекватни на нарушенията мерки, с което да се изрази ясна и принципна позиция не само по отношение на конкретиня случай,  но и с цел гарантиране на независимостта на всички съдии в Република България.

Следват подписи

 

ССБ търси адекватна защита от СК за съдия от Пловдив, подложен на тормоз от председателя на съда

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.