Последни новини
Home / Законът / К. Петков и Б. Рашков: Пореден саботаж на прокуратурата, която се държи като адвокат на Бойко Борисов (допълнена)

К. Петков и Б. Рашков: Пореден саботаж на прокуратурата, която се държи като адвокат на Бойко Борисов (допълнена)

Defakto.bg
Кирил Петков
Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата на Република България под ръководството на господин Гешев. Това каза премиерът Кирил Петков на съвместен брифиниг с вътрешния министър Бойко Рашков  23:30 ч. в Министерски съвет

Те коментираха освобождаването от ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и на пиара Севделина Арнаудова.  Тримата напуснаха  ареста около 20 часа в петък, след като пракуратурата е отказала да приеме предоставените от МВР документи за образуване на досъдебно производство срещу тримата за изнудване на бившия хазартен бос Васил Божков. Той твърди, че е бил принуждаван да плаща милиони левове подкуп, за да не си загуби бизнеса.

Според Кирил Петков  „в България независима прокуратура няма“ и тя спъва работата на всеки, който иска да работи срещу корупцията. Допълни, че  прокуратурата се държи като адвокат на бившия премиер Бойко Борисов.

Укриват се документи по искане за повдигане на обвинение, прикриват се и се игнорират сведения от изнудваното лице само и само да не се извърше разследване по закон. Сведения, които са широкоизвестни и вече са достояние и на европейската прокуратура. Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията. В България независима прокуратура няма. Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос  за хора обвинени в корупция.„, коментира  министър-председателят.

Проблемът на прокуратурата е, че по този казус работи и европейската, каза Петков:

Прокуратурата има още един сериозен проблем, че по този казус работи и Европейската прокуратура. Докато обикновено се скриват факти и българската общественост не може да определи дали и как те действат, сега има паралелна европейска структура, на която вярваме повече“, отбеляза българският премиер и добави:  „Ще има много ясна информация на ниво ЕС как реално действат и какво са направили“.  Съжалявам, че прокуратурата се изложи по такъв очеваден начин тази вечер, добави  Кирил Петков.

Бойко Рашков
Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че прокуратурата прави изводи за производство, на което току що е поставено началото и по което не е имало време да се съберат доказателства, тъй като проверката има за цел да се съберат достатъчно данни, за да се реши да се образува или не досъдебно производство. Рашков отбеляза, че са събрани сведения, включително от Васил Божков, които са саморъчно подписани от него.

Вместо прокуратурата да заяви пред вас и пред обществото, че ще предприеме действия, тя се постара да обяви на всички, че МВР не е направило нищо“, посочи вътрешният министър.

Според Рашков, Васил Божков трябва да бъде разпитан от Дубай за това дали му е отказван натиск от тримата задържани в четвъртък – Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, бил ли е под заплаха да му бъде взет част от бизнеса и дали под натиск е бил принуден да продаде част от него на чужденци.

Вътрешният  министър  припомни, че още преди години Божков е публикувал факти,  които са обект на настоящата проверка. Той допълни, че по тези факти Прокуратурата не се е самосезирала, каквото правомощие има.

Припомни, че преди време от ПРБ оправдаваха бездействието си с твърденията, че сведенията на обвиняемия Божков, срещу който има 19 обвинения, са защитна реакция.

Според прокуратурата ако един български гражданин е обвинен за извършено престъпление, той няма други права. Той няма право да бъде пострадал от извършени срещу него престъпления. Това е пълен абсурд.“

Министърът допълни, че МВР може само да образува хипотеза на неотложност.

Тъй като от доста време МВР няма никакво основание да има доверие на българската прокуратура, обичайно търси възможности да постави началото на наказателния процес в хипотези на неотложност“. (чл.212 НПК б.р.)

По думите му стотици материали по разследвания на МВР потъват в прокуратурата. Той допълни, че до ден днешен прокуратурата не е предприела никакви действия по разследването на МВР за АМ „Хемус“.

Рашков показа  проект на постановления и за тримата,   които се съдържат в самата преписка и с които  МВР  иска да бъдат повдигнати обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова. Предложенията са внесени в прокуратурата още около 13:30 ч. на обяд, каза той.   Подчерта, че е чул на пресконференцията на прокуратурата и откровени лъжи. По-рано  говорителят на СГП Десислава Петрова заяви, че  МВР не е представило проект и предложение за постановление за повдигане на обвинение.

Прокуратурата обаче не е предприела никакво действие, не е  определила  процесуалното качество на задържаните, така, че МВР да не знае като обвиняеми или свидетили да ги разпитват.  Тримата задържани  в четвъртък, 17 март, са били разпитани късно вечерта като свидетели – не може и няма друга опция за това, заяви министърът.

На  брифинга Рашков разказа, че днес разследващите полицаи са стояли пред кабинета на прокурорите, те не са ги приели, не са искали да се срещнат с тях, за да обсъдят материалите в преписката.

Денят е минал в чакане, за да излезе прокуратурата накрая и да ни сюрпризира със своето становище, каза Рашков. Той каза още, че брифинг на прокуратурата е бил „нагласен“ твърде късно, за да не могат да реагират, затова и те дават късно пресконференция.

Прокуратурата направи всичко необходимо да смачка труда на една служба в МВР и може би никога да не изясним дали някой от тях е извършил престъпения„, каза вътрешният министър.

 

Весислава Танчева, БОЕЦ: Нищо не е свършило, доказателства за Бойко Борисов има

Не хранете илюзии, прокуратурата няма да поиска удължаване на ареста на Борисов. Още тази вечер ще си спи в Банкя, а лели-ГЕРБ ще му носят баници„.

Това заяви снощи в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТВ+ Весислава Танчева от гражданското сдружение БОЕЦ.  То подаде сигнал в европейската прокуратура за парите, искани от бившите управляващи от Васил Божков. По него през януари бяха разпитани Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов, бившият депутат Менда Стоянова и пиарката Севделина Арнаудова.

Нищо не е свършило. Доказателства за делата на Бойко Борисов има. Както има и за Пеевски, Гешев, Цацаров, Кошлуков, Горанов и т.н. “ , каза Танчева.  От думите й се разбра, че и Божков също е разпитан от европейски прокурори преди месец.

Според Танчева това, че Борисов е освободен, всъщност е добрата новина, защото иначе прокуратурата и задкулисието й са щели да сключат сделка за собствената си неприкосновеност, като жертват Борисов. Сделката не се случи, отбеляза Танчева.

Те – Гешев и Пеевски – мислеха, че могат да дадат Борисов курбан и – напълно изпрани и оневинени – да оцелеят непокътнати. Кьовеши провали тази сделка, като прие да дублира точката на контакт между Европрокуратурата и хората на Гешев с още една – директно в Министерски съвет. Освен това, публично свали доверие лично от Гешев с един туит: всички срещи в България и били изключително полезни, само тази с главния прокурор – от учтивост. На институционален език това си е шамар„, обясни Танчева.

Според нея МВР е отказало да даде на прокуратурата  секретните доказателства по делото, които са видеоматериали и снимки. „Ами и аз не бих!“, заяви Танчева. Тя припомни, че Васил Божков е имал навика да записва срещите си. Танчева казва, че все пак Борисов не е „изпран“ като Пеевски.

Тя  съобщи, че предстои нова порция разкрития на БОЕЦ.  Цялото интервю във видеофайла.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Изказването на Гешев, че трябва да се измете „политическият боклук“ от НС, лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитети

 Той не отговаря на основното изискване за един представител на съдебната власт – да бъде …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.