Последни новини
Home / Законът / Реакции: Не е нужно да се връщаме в 40-те, а да помним насочените автомати през 2010 г. срещу политически опоненти

Реакции: Не е нужно да се връщаме в 40-те, а да помним насочените автомати през 2010 г. срещу политически опоненти

Defakto.bg

МВР отново подновява искането за повдигане на обвинения за изнудване

В понеделник  МВР отново ще внесе проектите за привличане към отговорност  на Бойко Рашков, Владсилав Горанов и Севдалина Арнаудова. От ведомството се  чл. 219 ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс, според който, ако има достатъчно доказателства за виновността на определено лице в извършване на престъпление от общ характер и не са налице някои от основанията за прекратяване на наказателното производство, разследващият орган докладва на прокурора и привлича лицето като обвиняем със съставяне на постановление. „Това е причината проектите на постановленията по чл. 219 ал. 1 да не фигурират в описите, разпространени от прокуратурата, тъй като те са описани в придружителното писмо. За улесняване на прокуратурата въпросните постановления ще бъдат входирани отново сутринта в понеделник, 21 март 2022 г.“, посочват още от МВР.

Не е изключено да повдигнат обвинение на Кирил Петков

Адвокат Михаил Екимджиев допуска, че ще бъде повдигнато  обвинение  и привличане като обвиняем на премиера Кирил Петков в близките дни – това заяви той в събота пред БТВ по повод ареста и освобождаването на Борисов, Горанов и Арнаудова.

„От това, което говореше колегата Менков (бел. ред. адвокат на Бойко Борисов), останах с впечатление, че вече се готви нещо наистина неприятно. Ще има, според мен, повдигане на обвинения и привличане като обвиняем на премиера Кирил Петков и призовавам хората, които наистина са мислещи, смислени и уважават демокрацията да се противопоставят на това нещо, което ще се случи в близките дни. По същия начин като нахлуването на башибозука на Гешев в президентството„, заяви  Екимджиев в събота пред БТВ.

Той репликира мнението на  адвокат Менко Менков, че сме се върнали през 40-те години на минали век с действията на МВР при задържането на Борисов:

Не трябва да се връщаме през 1949 г., а през 2010 г., когато в 5 ч. сутринта влизаха да обискират къщите на техни политически опоненти насочваха автомати с лазерни мерници към децата и жените им, които спяха по това време. Мъжете бяха изкарвани голи или полуголи на студа, докато МВР заснема унизителните им ползи и всичко това градеше иконичния образ на ранния ГЕРБ като една антикорупционна партия,  каза адвокатъг.

Екимджиев  коментира, че не е изненадан от освобождаването на бившия премиер Бойко Борисов от ареста. Това му е станало ясно   че ще се случи,  веднага след като  МВР  уведоми  Софийската градска прокуратура за досъдебното пространство  и  бяха  назначени наблюдаващи прокурори.

Той оприличи поддръжниците на Бойко Борисов на тези на Пабло Ескобар, които са чакали кокаиновия крал пред ареста и са скандирали неговото име.

Менко Менков

Менко Менков: Борисов ще сезира прокуратурата срещу премиера

В понеделник бившият премиер Бойко Борисов, който изкара 24 часа в ареста, преди да бъде пуснат без  повдигнато  обвинение  снощи,  ще сезира прокуратурата срещу министър-председателя Кирил Петков. Това каза адвокатът на Борисов Менко Менков пред БТВ.  Жалбата на Борисов ще е за това, че Петков е извършил длъжностно престъпление около ареста му, стана ясно от думите на адвоката.

Според  Менков пресконференцията, която Петков и вътрешният министър Бойко Рашков малко преди полунощ вчера, е била „парадоксален начин да представиш пред медиите доказателства за собствената си престъпна дейност“.   Адвокатът на Борисов заяви, че на брифнига снощи Рашков е казал, че разследващите полицаи чакат на втория етаж в Министерския съвет.

Всъщност Бойко Рашков акцентира снощи,  че разследващите полицаи са стояли пред кабинета на прокурорите, те не са ги приели, не са искали да се срещнат с тях, за да обсъдят материалите в преписката. 

Рашков и Петков нямат правомощия да дават указания, продължи адвокатът. Според него в кабинета на министър-председателя е имало среща между него, вицепремиера Асен Василев и вътрешния министър Бойко Рашков с всички разследващи полицаи, работили по този случай. Те са давали указания и са се чудили какво да правят, че да бъде задържан Борисов, смята  Менков. Според него такава среща е имало, защото Петков не отрекъл за нея.

Менков нарече клиента си „икона“ и заяви, че той никога не си е позволявал такова нещо, изключил обстоятелството, че  Борисов всяка седмица събираше на оперативка главния прокурор, тогава Сотир Цацаров, и шефове на служби.

Асен Василев

Василев: Освобождаването на Борисов, Горанов и Арнаудова е провал на прокуратурата

Асен Василев потвърди пред БНР, че в четвъртък е имал среща с Кирил Петков и Бойко Рашков в кабинета на премиера. Той не спомена да са присъствали и разследващи полицаи.  Василев твърди, че е бил там, за да даде доклада на финансовата инспекция за комисията по хазарта,  според дкойто бюджетът е ощетен с над 556 млн. лв.  Василев бе категоричен, че Рашков си е свършил работата и не той, а главният прокурор Иван Гешев трябва да подаде оставка. Според него освобождаването на Борисов, Горанов и Арнаудова е провал на прокуратурата. „ВСС трябва да вземе решение и да отстрани Гешев, защото това, което видяхме вчера, е причината за ситуацията, в която живеем. Това в корена на всичко грешно в правосъдната система“, посочи финансовият министър.

По повод упреците на ГЕРБ, че се извършва репресия спрямо опозиционен лидер, Василев заяви, че МВР е извършило най-нормални следствени действия. „Така стана с бившия френски президент Никола Саркози, така стана с австрийския премиер Курц – нормални следствени действия, има процес, стига се до съд и съдът ще се произнесе“, каза той. Колкото до замесването на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, Василев обясни, че европейската прокуратура не разследва само злоупотреби с евросредства, но и такива, свързани с данъци, които увреждат бюджета на ЕС.

Георги Кадиев: Играе се за Борисов

Бившият депутат от БСП Георги Кадиев съобщи, че преди да бъде разпитан за пореден път по случая на с промените в Закона за хазарта, които са облагодетелствали обвиняемия Васил Божков, му е дадено да прочете показанията на укриващия се в Дубай.

Дадоха ми да прочета показанията на Васил Божков по досъдебното производство срещу Борисов, Горанов и Арнаудова. Ако това са всички показания, според мен нищо няма да излезе от цялата работа„, каза Георги Кадиев пред БТВ.По думите му Божков е казал в показанията си, че е ходил в Министерството на финансите с пачки от по 500 евро и по 100 лева, които давал за подкупи. „Дали това е така, аз не знам. Ако няма аудио или видео на даване на подкупи, ако няма свидетели, на мен това ми звучи недостатъчно за присъда. Дано да имат повече доказателства„, каза Кадиев.

Той е разпитван по случая вече два пъти, защото през 2014 г. е вносител на промени в Закона за хазарта, които е трябвало да поправят грешки и да се добавят лотариите и от които Божков бил недоволен и се оплакал на Борисов. Той го пратил при тогавашния председател на бюджетната комисия Менда Стоянова „да се разберат“, казва Кадиев. При разпита й Стоянова призна за такава среща, а Кадиев посочи, че 20 дни след нея в парламента бил внесен различен законопроект, който според него е нарочно двусмислен, за да може Божков да се възползва.

Оценката му е, че по случая прокуратурата „играе за Борисов“. „Снощи гледах изявление на прокуратурата, в което прокурор Петрова цитира какви показания съм дал. Къде е процесуалната тайна?“, попита той.

По думите му сега най-много се страхуват хората, които са взимали пари от Васил Божков. „Аз съм косвен свидетел. Аз съдя за действията по текстовете, които са внасяни. Ако има само косвени доказателства, като моите, това няма да има успех“, каза Кадиев.

Румяна Ченалова

Румяна Ченалова: Прокуратурата на Гешев няма как да застане срещу Борисов

„Не е  ясно какви доказателства са събрани, колко време е работено по преписките, по какви обвинения. Събирането на доказателства не означава винаги извършване на неотложни следствени действия – обиски и изземване на документи. Неотложните следствени действия трябва да бъдат докладвани в съда, самите протоколи да бъдат одобрени от съда. Едва тогава ще можем да преценим дали самите действия, извършени в условията на неотложност, са законосъобразни“.

Това обясни пред БНР юристът Румяна Ченалова във връзка с ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Тя посочи, че „прокуратурата на Гешев, формирана години назад и служила на олигархично-мафиотския модел в България, няма как да застане срещу Борисов, Горанов, срещу айсберга на тази върхушка“:

„..“По-скоро се извърши непремислена акция, опит за пиар на правителството, но резултатът не е добър.. Прокуратурата няма да направи нищо и по този казус. Единственият изход е, ако се съберат достатъчно доказателства за извършени престъпления с евросредства, европейски делегиран прокурор да повдигне тези обвинения и да внесе искане за постоянно задържане„.

В предаването „Политически НЕкоректно“ юристът посочи, че случилото се през последните дни е поредното доказателство колко е необходимо да бъде реализирана съдебната реформа.

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.