Последни новини
Home / Законът / Емануил Йорданов за ареста „Борисов“: Няма двоен стандарт. Има тържество на двойния стандарт

Емануил Йорданов за ареста „Борисов“: Няма двоен стандарт. Има тържество на двойния стандарт

Defakto.bg

Специализираната прокуратура, ако не знае как се извършва разпит по видеоконференция, да иде да пусне пръскачките на Народното събрание и да полива трева.

Прокуратурата под ръководството на Гешев никога няма да работи срещу Борисов

Прокуратурата под ръководството на Гешев никога няма да работи срещу Бойко Борисов. Това го забравете!“  Това каза в интервю за БНР бившият министър на вътрешните работи и настоящ адвокат Емануил Йорданов по повод ареста на бившия премиер Борисов.  Делото за изнудване по сигнал на Васил Божков срещу ББорисов, Горанов и Арнаудова, което МВР подхвана традиционна се препъна в прокуратурата , която отказа да приеме разследващите полицаи за обсъждане на материалите по разследването и се задоволи да обясни, че има нарушения.

Всяко процесуално действие се извършва на базата на придобита преди това информация. Въпросът е каква е била тази информация за задържането на  лидера на ГЕРБ, посочи адв. Йорданов.

Няма двоен стандарт. Има тържество на двойния стандарт. Когато излизат двама прокурори, които говорят така, че има опасност да изядат хляба на адвокат Менко Менков, нещата са съвсем ясни. Но са и предвидими, защото този театър сме го гледали отдавна“, заяви Йорданов.

В случая имаме изключително детайлен сигнал, който е подаден от пострадало лице. Този сигнал съдържа в себе си много информация, която може да бъде проверена със средствата, предвидени в НПК и ми се струва, че ако един грамотен следовател хване това дело, той би могъл за 3-4 месеца да приключи работа и да предаде материалите на прокурор, готови за изготвяне на обвинителен акт“, подчерта Емануил Йорданов.

Според Йорданов  първо би трябвало да се разпита Васил Божков, а след това всяко негово твърдение да бъде проверено.  „Специализираната прокуратура, ако не знае как се извършва разпит по видеоконференция, да иде да пусне пръскачките на Народното събрание и да полива трева.“

Според Валентина Маджарова, шеф на Спецпрокуратурата Божков „не е давал никакви показания, никакви обяснения в никакво качество“, защото НПК не позволявал това да бъде извършвано чрез социалните медии.  Въпросът е, че тъкмо  НПК позволява по видеоконферентна връзка да бъдат разпитани и обвиняеми, и свидетели в случаите, когато е намират извън пределите на страната (виж долу ).

Според НПК, за да свидетелстват съответните лица, трябва да се направи поръчка и да се спазят съответните технически и процесуални правила. До момента не е известно да има обаче каквото и да е официално искане и съответен отказ, за да се твърди, че не може да има разпит. В НПК има и специална норма, която обяснява какво е това „Видеоконференция“. Има и специален наръчник (link is external)с правилата за използване на видеоконферентна връзка.

Из Наказателно процесуалния  кодекс

Протоколи за действия по разследването, извършени чрез видеоконференция

Чл. 236а. (Нов – ДВ, бр. 98 от 2020 г.) (1) За проведените действия по разследването чрез видеоконференция се изготвя протокол, в който се посочват данните по чл. 129, ал. 1 и се вписват данните на всички участници в действието и на лицето, установило самоличността им. Протоколът се подписва от разследващия орган и от участниците, намиращи се при него.
(2) За проведените действия по разследването чрез видеоконференция се изготвя видеозапис по реда на чл. 239 и 240, за което всички участници изрично се уведомяват.

Протокол за разпит при изготвяне на звукозапис

Чл. 239. (1) Органът на досъдебното производство съставя протокол за разпит и когато има звукозапис.
(2) (Нова – ДВ, бр. 98 от 2020 г.) Звукозаписът се изготвя върху електронен носител за еднократен запис, върху който се полагат подписите на органа на досъдебното производство и участниците, които се намират при него, и датата на проведеното действие по разследването.
(3) (Предишна ал. 2 – ДВ, бр. 98 от 2020 г.) Протоколът съдържа: основните обстоятелства на разпита, решението да се изготви звукозапис; уведомяването на разпитания за звукозаписа; бележки на разпитания във връзка със звукозаписа; възпроизвеждането на звукозаписа пред разпитания и заявлението на органа на досъдебното производство и разпитания за правилността на звукозаписа.
(4) (Предишна ал. 3 – ДВ, бр. 98 от 2020 г.) Звукозаписът се прилага към протокола, след като се запечата с бележка, в която се посочват: органът, извършил разпита, делото, името на разпитания и датата на разпита. Бележката се подписва от органа на досъдебното производство и от разпитания.
(5) (Предишна ал. 4 – ДВ, бр. 98 от 2020 г.) Разпечатването на звукозаписа за нуждите на разследването се допуска само с разрешение на прокурора и в присъствието на разпитания. При прослушването на звукозаписа присъства и разпитаният.
(6) (Предишна ал. 5 – ДВ, бр. 98 от 2020 г.) След прослушването звукозаписът отново се запечатва по реда на ал. 3.

Видеозапис

Чл. 240. Разпоредбите на чл. 237 – 239 се прилагат съответно и при изготвянето на видеозапис.

Звукозапис и видеозапис и при други действия по разследването

Чл. 241. Звукозапис и видеозапис може да се изготвят и при други действия по разследването, като се прилагат разпоредбите на чл. 237 – 239.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.