Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев кани на дебат за спецправосъдието Надежда Йорданова и Христо Иванов „в удобно за тях време“

Иван Гешев кани на дебат за спецправосъдието Надежда Йорданова и Христо Иванов „в удобно за тях време“

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев покани министъра на правосъдието Надежда Йорданова и лидера на „Да, България“ Христо Иванов на публичен дебат по проектозакона за закриване на специализираното правосъдие.

В писмото се потвърждава, че Прокуратурата на Република България изцяло подкрепя идеята за необходимост от съдебна реформа с цел оптимизиране на наказателния процес и гарантиране върховенството на закона, но „за съжаление съкратените срокове на общественото обсъждане не позволиха да се развие желаният от магистратите дебат“.

„Предвид общите ни приоритети за откритост, прозрачност и отчетност, споделям убеждението, че провеждането на публичен дебат би предоставил на българските граждани възможността да се запознаят, както с Вашите, така и с моите юридически аргументи“, мотивира поканата си Обвинител №1.

Той уточнява, че е готов да участва в публичния дебат в удобно за Йорданова и Иванов време в сградата на Народното събрание или на Министерския съвет и потвърждава – от името на държавното обвинение – намерение за ефективно и ползотворно сътрудничество за гарантиране правата на гражданите и осигуряване на справедливо правосъдие.

На 16 март по време на публичното обсъждане на законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, които предлага  закриване  нa Cпeциaлизиpaния cъд и пpoĸypaтypa спецправосъдието, Главният прокурор  нapeчe проекта „юpидичecĸo нeдoнocчe“. Toвa e нaй-лoшия пpoдyĸт, ĸoйтo e излизaл oт MΠ,  a мoтивитe мy  ca мaнипyлyтивнo пoднeceни, зaяви тoй.  Зaĸoнoпpoeĸтът пoĸaзвaл дълбoĸo нeпoзнaвaнe нa  нaĸaзaтeлнoтo пpaвocъдиe, cпopeд него.  Πълнa нyлa,  дoбaви  тoй.

Не последва реакция от министър Йорданова, която  провежда поредица от срещи в Брюксел с представители на Европейската комисия и Европейския парламента днес.  Съпредседателят на ДБ Христо Иванов вече заяви, че няма да откликне на подобна покана.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.