Последни новини
Home / Законът / Следователят Петко Петков от НСлС е предложен от колегите си за изборен член на ВСС

Следователят Петко Петков от НСлС е предложен от колегите си за изборен член на ВСС

Defakto.bg
Петков Петков, председател на Камарата на следователите

Следователите от Национална следствена служба, Окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури в страната и Следствените отдели в Софийска градска прокуратура и Специализираната прокуратура предлагат Петко Петков – следовател от специализиран отдел 02 „Криминален“ в НСлС, за изборен член на ВСС. Той е и председател на Камарата на следователите.

Общото събрание на следователите за изслушване на кандидатите за новия ВСС ще се проведе на 4 юни 2022 г. в зала 3 на Националния дворец на културата.

В предложението си около 200 следователи посочват, че  Петко Петков притежава необходимите лични, професионални и нравствени качества, да бъде избран за член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите. Акцентират, че  той е „уважаван и признат, като много добър следовател и администратор, колега и юрист, ползващ се с авторитет, с умения за работа в екип“.

Петков е член на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система към Министерство на правосъдието. Автор и съавтор е на няколко актуализирани методики от следователите от НСлС – „Методика за разследване на произшествия в железопътния транспорт“, „Методика за разследване на взривове“ и др.  Преминал през обучения за борба с тероризма и оръжията за масово поразяване през 2007 г., 2008 г., 2013 г. и 2014 г., като през 2014 г. е преминал обучение в гр. Майок, Северна Каролина по линия на Държавния департамент на САЩ, за разследване на взривове и борба с тероризма.

Участвал е в работни групи по проекти за изменение на ЗСВ, НК и НПК.

Не одобрява закриването на  спецправосъдието, особено на следственият отдел при специализираната прокуратурата,  който е компетентен да разследва делата на европейската прокуратура.  „Никъде не видях  в законопроекта какво се случва с тези дела – на кого ще бъдат възложен и кой ще довърши разследването. Тези дела са десетки. Нашата идея беше да ни поканят и да обсъдим тези неща преди да бъдат качени на сайта на правосъдното министерство”, заяви  Петков в предаването   „Офанзива“. Не споделя и  премахването на т.нар. кариерни бонуси.

През 2016 следовател Петков е награден с почетен знак от Съюза на юристите в България. Награждаван и три пъти със Заповед на главния прокурор със „Служебна благодарност и грамота“.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.