Последни новини
Home / Законът / Следователят Петко Петков от НСлС е предложен от колегите си за изборен член на ВСС

Следователят Петко Петков от НСлС е предложен от колегите си за изборен член на ВСС

Defakto.bg
Петков Петков, председател на Камарата на следователите

Следователите от Национална следствена служба, Окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури в страната и Следствените отдели в Софийска градска прокуратура и Специализираната прокуратура предлагат Петко Петков – следовател от специализиран отдел 02 „Криминален“ в НСлС, за изборен член на ВСС. Той е и председател на Камарата на следователите.

Общото събрание на следователите за изслушване на кандидатите за новия ВСС ще се проведе на 4 юни 2022 г. в зала 3 на Националния дворец на културата.

В предложението си около 200 следователи посочват, че  Петко Петков притежава необходимите лични, професионални и нравствени качества, да бъде избран за член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите. Акцентират, че  той е „уважаван и признат, като много добър следовател и администратор, колега и юрист, ползващ се с авторитет, с умения за работа в екип“.

Петков е член на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система към Министерство на правосъдието. Автор и съавтор е на няколко актуализирани методики от следователите от НСлС – „Методика за разследване на произшествия в железопътния транспорт“, „Методика за разследване на взривове“ и др.  Преминал през обучения за борба с тероризма и оръжията за масово поразяване през 2007 г., 2008 г., 2013 г. и 2014 г., като през 2014 г. е преминал обучение в гр. Майок, Северна Каролина по линия на Държавния департамент на САЩ, за разследване на взривове и борба с тероризма.

Участвал е в работни групи по проекти за изменение на ЗСВ, НК и НПК.

Не одобрява закриването на  спецправосъдието, особено на следственият отдел при специализираната прокуратурата,  който е компетентен да разследва делата на европейската прокуратура.  „Никъде не видях  в законопроекта какво се случва с тези дела – на кого ще бъдат възложен и кой ще довърши разследването. Тези дела са десетки. Нашата идея беше да ни поканят и да обсъдим тези неща преди да бъдат качени на сайта на правосъдното министерство”, заяви  Петков в предаването   „Офанзива“. Не споделя и  премахването на т.нар. кариерни бонуси.

През 2016 следовател Петков е награден с почетен знак от Съюза на юристите в България. Награждаван и три пъти със Заповед на главния прокурор със „Служебна благодарност и грамота“.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.