Последни новини
Home / Законът / Съдия Вера Чочкова ще оценява претърсването в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, първият съдия си направи отвод

Съдия Вера Чочкова ще оценява претърсването в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, първият съдия си направи отвод

Defakto.bg

Кирил Петков: Говорим дали Борисов бил прекарал нощта на пейка, а не за 556 млн. лева щета на бюджета

Разследването от една страна е за  неплащането на 556 млн. лева от хазартните фи

Съдията, на който бяха разпределени исканията за одобрение за претърсване и изземване, свързани със задържаните в четвъртък вечерта политически фигури, си направи отвод.  В момента материалите са разпределени на друг съдия, който предстои да се запознае с тях, съобщи СГС.

От съда уточниха, че  съдия Тони Гетов е бил председател на съдебния състав, който през  2014 година осъди на 4 години затвор Цветан Цветанов, тогава заместник – председател на ГЕРБ.

„След произнасяне на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица други ръководни дейци на партията, твърдяха в медиите неистини, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство„, пише в разпореждането, с което магистратът отказва да се произнесе по законността на претърсванията у Борисов, Горанов и Арнаудова. Той се позовава на разпоредбата на чл. 29, ал. 2 от НПК, според която не може да се произнесе съдия, ако поради определени обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.

Вера Чочкова

Новият съдия, избран със системата за случайно разпределение, е Вера Чочкова. Произнасяла се е по дела срещу Валентин Димитров-Топлото и за катастрофа на магистрала „Тракия“ през май 2018 г. Чочкова  прекрати делото за дисциплинарното уволнение на съдия Румяна Ченалова.  Беше солиден кандидат за Главен инспектор.

По – рано днес МВР внесе отново в Софийската градска прокуратура проектите за постановление за повдигане на обвинение на тримата.  От прокуратурата обявиха пред БНР, че внесените документи нямат подпис и име на разследващ полицай, но имат поставени регистрационни номера с днешна дата.  В папката към тях се съдържат и три броя разпити като свидетели на Борисов, Горанов и Арнаудова.

Междувременно министър председателят Кирил Петокв обяви, че  бездействието на  прокуратурата по случая струва на българските граждани половин милиард лева.  Докато  инспектираше строителството на газовата връзка с Гърция, той даде  подробности за показанията си по повод разследването, след което бяха задържани бившият премиер Бойко Борисов, пиарът му Севделина Арнаудова и екс министърът на финансите Владислав Горанов.  Срещу тримата прокуратурата в петък  не повдигна обвинения с мотива, че МВР не е изпратило проекти на постановления за това.

Умопомрачаващо е прокуратурата при щета 556 чл. лв,,  да не образува досъдебното производство

 Няма желание да се разпитат дори секретарките в Министерството на финансите“, коментира  Кирил Петков.  Говорим за това дали Борисов бил прекарал нощта на пейка, а не за парите“, отбеляза той.

Разследването от една страна е за  неплащането на 556 млн. лева от хазартните фирми на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. От друга се  разследва  дали щетата е  свързана с  обясненията на Божков, че е давал подкупи на  Борисов и Горанов, обясни Петков.

Той е   разказал на Лаура Кьовеши в какво се състои проблема с кадрите на ГЕРБ, докато тя беше  на посещение в България в сряда и четвъртък (16 и 17 март). Двамата са  обсъждали казуса и твърденията на Васил Божков.

От над година се знае, че има такъв случай, Божков на кой ли не го каза. Умопомрачаващо е прокуратурата даже да не направи досъдебно произвоство, за да направи един скайп разговор с Божков (обяснението на прокуратурата е, че видеовръзка не е предвидена в закона като начин за даване на показания – б.р.)  Ако някой иска, може да го направи още утре. Г-н Божков иска да даде информация. Човек, подкупвал високопоставени длъжностни лица иска да разкаже, а прокуратурата казва, че скайп връзките не са начина и това не я интересува. 

Фактът, ако се окаже верен, е, че заради подкуп от над 60 млн. лева половин милиард от нашите пари са изтекли“, каза Петков, като обобщи, че прокуратурата е окупирана институция, която не си върши работата, а този случай е направил това очевадно.

Нов доклад

Премиерът съобщи и за нов доклад в Министерството на финансите, който сигнализира как са се одитирали евросредствата.  Свидетел съм на този доклад, според мен той издава опасността, че е имало нередности от страна на Владислав Горанов”, посочи министър-председателят. С уговорката, че не е специалист  Петков изрази мнение, че именно данните от този нов доклад са създали  ситуацията на неотложност за дейстивята на полицията.

От него по думите му става известно, че за над 90% процента от евросредствата, които са били под контрола на финансовото министерство, в процедурите е имало само една кандидатстваща фирма.

„Това, ако не е очевадна манипулация. Ако един човек е корумпиран, това е начинът за неговото управление. В единия случай имаме над 500 млн. щета, а от друга страна европроектите са концентрирани в много малък брой фирми.

Одитният отдел под ръководството на Горанов не си е свършил работата и имаме човек, който е готов да каже, че е корумпирал. Свидетелствах, че според мен този доклад дава информация, че има нередност под ръководството на Горанов, а заради това има опасност от обаждания, скриване на документи, прикриване на доказателства“, коментира Петков, което обяснява задържането на Горанов, Борисов и Арнаудова.

Джипа на „Аркад“

Петков засегна и темата за намерения джип в гаража на Севделина Арнаудова, собственост на „Аркад“, фирмата строител на газопровода „Балкански поток“. Впоследствие екоминистърът Борислав Сандов съобщи, че три такива джипа са открити и в Министерството на околната среда и водите.

„В гаража на пиара има джип на „Аркад“. Тази газова връзка (с Гърция – бел.ред. ) не се построи за 12 г., руската се построява за 3 г. и остават безплатно джипове. Няколко са оставили в министерството на екологията, един джип е оставил в министерството на енергетиката. Кой раздава просто така толкова скъпи автомобили? Много натовски настроена партия, но работи с руски проекти, дава 3 млрд. Лева за руски проекти. Ще има проверка по случая. Няма безплатен обяд. Някой ги е дал за нещо. Всичките трябва да се върнат. Когато е даден безплатен, той обикновено е много скъп. Ужасно е, че някои хора и в момента ги карат“, каза Петков.

Говорим за ощетяване на бюджета с 550 млн. лева. Българският данъкоплатец е платил половин милиард лева на прокуратурата, за да мълчи. Няма дори желание да се направи разследване.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.