Последни новини
Home / Законът / За разследване у нас: правителството подготвя „собствен“ екип на Европейската прокуратура

За разследване у нас: правителството подготвя „собствен“ екип на Европейската прокуратура

Defakto.bg
Лена Бориславова

Истината е, че всичко в тази държава тече, заяви Лена Бориславова по повод изтеклите покзания на Кирил Петков в пресата.

Правителството подготвя законови промени, които предвиждат европрокуратурата да има своя собствена администрация, свой собствен персонал, включително зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната.

Това съобщи говорителят на премиера Кирил Петков Лена Бориславова на  брифинг по време на срещата на Петков с евродепутати от Европейската народна партия. Те бяха  изпратени у нас, за да се запознаят с  обстоятелствата около ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

По думите на Бориславова  двете страни са подчертали „изключително високото доверие в европрокуратурата и делегираните прокурори на България„.

„Премиерът лично увери, че ще направи всичко възможно европрокуратурата да работи безпроблемно на българска територия, включително чрез законодателни промени, които се надявам до седмица да представим. Единствената роля на премиера е да даде пълна свобода на разследващите органи“, заяви Бориславова.

 Кирил Петков е запознал евродепутатите със системните проблеми на българската правосъдна система и на българското управление на евросредства.

В този ред на мисли бяха изложени факти и обстоятелства, свързани със системните нарушения и подозрителните кредити, раздавани от Българската банка за развитие. Министър-председателят разказа за ситуацията с язовирите и строежи без строителни разрешения, за ситуацията със строителството на АМ „Хемус“, както и за поддръжката на републиканската пътна мрежа на стойност над 5 милиарда общо усвоени средства, за които няма проведени обществени поръчки“, каза говорителят.

Българското правителство е поело ангажимент да представи наскоро изготвен доклад на Министерство на финансите за системните недостатъци на одитните процедури, свързани с проверката по разходването на европейски средства. Депутатите от ЕНП са заявили, че са на неутрална мисия за изясняване на всички факти и обстоятелства и няма да дават изявления пред медиите, се разбра от думите на Бориславова.

Бориславова заподозря Прокуратурата за това, че в няколко сайта са изтекли свидетелските показания на премиера Петков:

Истината е, че всичко в тази държава тече. Тук аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро на прокуратурата, доколкото те са единствените, които имат копието на цялата преписка и това изтича, след като те са се запознали с нея“.

Междувременно Европейската прокуратура (EPPO), която досега се въздържаше от коментари за нейно участие в българското разследване на щети в бюджета, изнудване и ареста на  Бойко Борисов, Владислав Горанов и  Севделина Арнаудова, съобщи, че работи по сигнали „за системна корупция по отношение на висши публични служители“ от България.

От институцията  уточняват, че повече подробности и детайли няма да бъдат разгласявани, за да не се застрашава изходът на разследванията. Но потвърждава получаването на няколко сигнала от България, съдържащи сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители.

При посещението си миналата седмица у нас Лаура Кьовеши съобщи, че заради рекордния брой жалби получени от България европейската прокуратура е започнала разследване на над 120 cлyчaя“.  Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура,  отбеляза още  европейският главен прокурор.

Правосъдието в България и в ЕС трябва „да освети“ многото случаи на съмнителни действия в годините на управление на Бойко Борисов. Това се посочва в позиция на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Председателят на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Фернандо Лопез Агилар се е срещнал в понеделник с министъра на правосъдието Надежда Йорданова.  Двамата са обсъдили състоянието на върховенството на закона у нас в последните години.  Според тях има твърде много въпроси, които се нуждаят от отговор, особено след като Европейската прокуратура потвърди получаването на данни от България за сериозни съмнения за измами със средства от ЕС и постоянна корупция на висшестоящи лица.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.