Последни новини
Home / Законът / Отчет: Министър Йорданова с поредица от срещи в Брюксел

Отчет: Министър Йорданова с поредица от срещи в Брюксел

Defakto.bg

В рамките на работното си посещение в Брюксел министърът на правосъдието Надежда Йорданова проведе поредица от срещи с депутати, представители на различни политически семейства в Европейския парламент, съобщи пресслужбата на Министерството на правосъдието.
С Даниел Фройнд (Партия на зелените), заместник-председател на Комисията LIBE са обсъдени  мерките за противодействие на корупцията, условията за прилагане на Регламент 2020/2092 от 16 декември 2020 г. относно общ режим на обвързаност с условия за защита на бюджета на Съюза в случай на нарушаване на принципите на правовата държава в държава- членка.
В разговорите с председателя на Комисията LIBE, Хуан Фернандо Лопес Агилар (Прогресивен алианс на социалистите и демократите) акцентът е поставен  върху законодателните мерки в България и ЕС за противодействие на домашното насилие и мерките за закрила на уязвимите лица.
С Рамона Стругарию (Обнови Европа) е обсъдена  темата за кариерните бонуси на магистратите.
Министър Йорданова запозна председателя на Групата за демокрация и върховенство на закона към Комисията LIBE София Ин’т Велд с предприетите мерки в областта на съдебната реформа след последното изслушване в ЕП през месец февруари 2022г.
Във всичките си срещи с депутати от ЕП, министър Йорданова пледира за намиране на решение и постигане на съгласие между Европейския парламент и Съвета на проблемните въпроси по пакета за събиране на доказателства в електронна форма, на основа на взаимно приемливи позиции.

Това е основната тема в срещата с българските евродепутати в Комисията LIBE- Елена Йончева, Емил Радев и Петър Витанов. В тази среща е направен  преглед на текущите законодателни досиета в област Правосъдие с акцент върху нуждата от постигане на съгласие по решение на Съвета и на ЕП относно инкриминиране на речта на омраза, сближаване на позициите по досиетата, свързани с предотвратяване на домашното насилие и цифровизация на правосъдието.
Министър Йорданова проведе среща с Комисаря по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.   В контекста на ускоряващата се цифровизация на правосъдието е споделена  и нуждата от повишаване на познанията и капацитета на магистратите чрез различни допълнителни форми на обучение.

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.