Последни новини
Home / Законът / Рашков: Борисов, Горанов, Стоянова, Арнаудова трябва да се разследват като ОПГ заедно с Божков

Рашков: Борисов, Горанов, Стоянова, Арнаудова трябва да се разследват като ОПГ заедно с Божков

Defakto.bg

Бившият премиер Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и Севделина Стоянова, пиар на ГЕРБ, трябва да се разследват като организирана престъпна група, в която влиза и Васил Божков. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков  в предаването (О)позиция на „Сега“ , съобщава изданието.

Той  отново защитава действията на МВР от миналата седмица, когато бяха претърсени домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, а те бяха задържани за 24 часа от МВР, преди прокуратурата да ги пусне без обвинения.

Пред Сега Рашков сочи, че МВР няколко месеца е събирало данни, преди да образува разследването и има няколко източника. Единият от тях е сигнал на гражданското сдружение БОЕЦ, в което се прави връзка между кюлчетата и пачките от снимките в спалнята на Борисов и подкупите, които обвиняемия бизнесмен Васил Божков твърди, че е давал. „От няколко източника в Главна дирекция „Национална полиция“ са събрани множество обем обем факти, които просто налагаха да се пристъпи към по-активни действия„,  казва той.

Сведенията от самия Божков са другият източник. „Изглежда данните, които би дал обвиняемият Божков, за действията на други лица, включително такива, които в миналото заемат висши длъжности, би довело до търсене на отговорност от тях.  Тъй като самият Божков е бил в много близки връзки с бившия премиер Борисов, с министъра на финансите по онова време Горанов, с пиарката на премиера Арнаудова, а така също по логични причини и с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, ние трябваше да започнем малко по-активни действия“, посочва Рашков.

И припомня, че има и два доклада на Агенцията за финансова инспекция (АДФИ), които установяват, че има неполучени от държавната хазна 557 млн. лв. за 5-годишен период. Според Рашков спецпрокуратурата е бездействала по тези доклади, макар че самата тя ги е възложила на АДФИ.

Би следвало да очакваме за толкова години този процес да приключи и да има не само конкретен резултат, но и констатации – кой е отговорният, какво наказание трябва да му се наложи, има ли основания да се търси наказателна отговорност, дали тогавашният министър на финансите Горанов има отношение към този въпрос, дали тази сума, която не е усвоена от хазната не се дължи за услуга, която е направила една парламентарна група в Народното събрание да улесни в нормативен порядък положението на Божков. Нека да кажем откровено – има сериозни съмнения, че тук става въпрос за организирана престъпна група в петчленен състав и никой до момента не е предприел каквито и да е действия за търсенето на каквато и да е отговорност„, каза Рашков.  От думите му се разбра, че в тази престъпна група според него влизат Борисов, Горанов, Стоянова, Арнаудова и самият Божков, посочва изданието.

Рашков отрича, че като дава сведения сега, Божков си подсигурява индулгенции. „По целия свят, за да може да се разгроми една организирана престъпна група, трябва да има „къртица“. Тук нещата за държавната машина са изключително улеснени. Защото участник в самата организирана престъпна група е готов да съдейства на държавата, за да може да се изясни престъпната дейност на другите, тези, които са му съдействали. А прокуратурата не желае да разследва„, обобщи  вътрешният министър.

След като днес съдът върна като недопустимо искането на СГП по мерките на МВР в дома на Борисов, Горанов  и Арнаудова,  прокуратурата съобщи, че  е иззела делото за изнудване и щета на бюджета от МВР и го възложила на следователи от столичната прокуратура.  Ще бъдат разпитвани отново тримата задържани за 24 часа.

На разпит ще бъдат призовани премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев, както и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. He e яcнo дaли най-сетне щe бъдe paзпитан и нaмиpaщият ce в Дyбaй Bacил Бoжĸoв.

Meждyвpeмeннo Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa (ЕРРО), ĸoятo дoceгa ce въздъpжaшe oт ĸoмeнтapи зa нeйнo yчacтиe в бългapcĸoтo paзcлeдвaнe и apecтa нa  Бoйĸo Бopиcoв,  cъoбщи, чe paбoти пo cигнaли „зa cиcтeмнa ĸopyпция пo oтнoшeниe нa виcши пyблични cлyжитeли“ oт Бългapия, без да дава подробности – за да не навреди на разследването.  Самият Божков през юни 2020 г.  изпрати  cигнaл  дo eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa зa „peĸeт, злoyпoтpeбa и изнyдвaнe“  срямо нeгo oт cтpaнa нa yпpaвлявaщитe в Бългapия.

Божков изпратил сигнала за „рекет, злоупотреба и изнудване“ срещу Борисов и на европейската прокуратура

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.