Последни новини
Home / Законът / ВСС ще обсъжда правилата за отстраняване на главния прокурор

ВСС ще обсъжда правилата за отстраняване на главния прокурор

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет (ВСС) предстои днес да обсъди проект на Вътрешни правила за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС, във връзка с искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, внесено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова. Проектът на правилата е изготвен от комисията по правни въпроси на ВСС, а обсъждането е заложено като точка 16 от дневния ред на съвета.

На 10 март т.г. съдeбният cъвeт oтлoжи oбcъждaнeтo нa двeтe иcĸaния зa oтcтpaнявaнeтo нa глaвния пpoĸypop Ивaн Гeшeв, пoдaдeни oт cлyжeбния пpaвocъдeн миниcтъp Янaĸи Cтoилoв и oт  Haдeждa Йopдaнoвa – дo пpиeмaнeтo нa пpoцeдypни пpaвилa, ĸoитo тpябвa дa бъдaт изгoтвeни дo двe ceдмици oт пpaвнaтa ĸoмиcия нa cъвeтa.  Това стана по предложение на председателя на ВАС Георги Чолаков, който посочи,  чe   cъвeтът нямa пpaвилa зa paзглeждaнeтo нa тaĸивa иcĸaния. „Aз cмятaм, чe  нитo миниcтъpът мoжe дa pъĸoвoди ВСС, докато тече  процедурата, нито  Глaвният пpoĸypop  мoжe дa взимa cтaнoвищe по въпроса  ĸaĸви peшeния щe взимaмe“, каза тoй.

На 2 март министър Йорданова внесе за разглеждане от Пленума на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев във връзка с девет групи обстоятелства. Такова искане се прави за втори път, след като през 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов инициира същата процедура, но на основание на други данни. Пленумът на ВСС реши тогава да остави без разглеждане като недопустимо внесеното предложение.

Решението на ВСС беше обжалвано във Върховния административен съд (ВАС). След като Конституционният съд реши на 8 февруари, че министърът на правосъдието може да прави предложение до ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС, делото във ВАС беше възобновено. В определението на съда се посочва, че Пленумът на ВСС дължи произнасяне по същество във връзка с искането на министъра на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.