Последни новини
Home / Законът / На 4 април ВСС започва дебат за отстраняване на Иван Гешев, предстои дълга процедура за защита на правата му

На 4 април ВСС започва дебат за отстраняване на Иван Гешев, предстои дълга процедура за защита на правата му

Defakto.bg
Иван Гешев препоръча на министър Надежда Йорданова да поеме защитата на Баневи и Васил Божков

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие вътрешните правила за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. С тях  ВСС разписа сроковете и рамката, по които да се провежда процедурата по предложение за предсрочно освобождаване на „тримата големи“ в съдебната власт.

Пленумът прие дебатът да започне  на 4 април, когато ще се  произнесе по допустимостта на предложението на министър Йорданова за предсрочно освобождаване на Иван Гешев.

С  14 гласа „за“ и трима „против“  ВСС прие текст,  според който нарушения, извършени извън мандата на тримата големи, няма да бъдат допускани за  разглеждане.  Председателят на ВКС Галина Захарова, Атанаска Дишева и Олга Керелска грасуваха против. Дишева заяви, че   „уронване на престижа на съдебната власт има, когато определени факти и обстоятелства станат публично известни. Това не съвпада с времето, в което тези нарушения са извършени, и ненапразно в Закона за съдебната власт има и други текстове, в които се казва, че уронването настъпва с публичното оповестяване. Дори за дисциплинарните производства срокът за реализиране на такава отговорност, за нейното образуване и развитие започва да тече от момента на публичното оповестяване„, обясни тя.

Гешев обаче се  противопостави:  „Г-жа Йорданова и колегите, които стоят зад нея, са се насочили към студентските ми години. В случай, че този текст не отпадне, има опасност да отидем в по-ранни периоди, до гимназията и аз няма да мога да се защитя, защото нямам спомени от тези години„, каза той.

На практика решението означава, че няма да бъдат разглеждани нарушенията по делата cpeщy Eвдoĸия и Hиĸoлaй Бaнeви,  Eлeнa Йoнчeвa,  случаят  с фирма „Жоси“ и отчасти за отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев, казуси, които министър  Йорданова допусна, че ще бъдат изолирани още пред заседанието на ВСС.

Ограничаването в рамките на мандата като изискване за допустимост е пречка да бъдат обсъдени някои от случаите в предложението – това са делото „Баневи“, казуса с Емилиян Гебрев и може би частично и Елена Йончева“,  заяви  Йорданова по време на обсъждането.

Иван Гешев, който до този момент се стараеше да показва неутралност,  си изпусна нервите –  той „успокои“  министъра да не се притеснява за делата срещу Васил Божков и Баневи, защото те са невинни до доказване на противното. Енергията, която тя влагала в тези случаи,   можело да се насочи в защитата им, понеже била адвокат, каза той.  Гешев посъветва  Йорданова да иде в Девня и Троян и да пита хората какво смятат по някои въпроси без да уточни какво има предвид.

Йорданова му напомни, че едно от лицата, за които България е осъдена от Европейския съд за правата на човека е именно заради нарушаване на човешки права.

Заради личните  изяви на главния  прокурор Иван Гешев и наблюдаващия прокурор Мария Дойчева по делото „Баневи“, ЕСПЧ осъди България за нарушение на презумпцията за невиновност.

Председателят на ВАС Георги Чолаков призова за повече толерантност.

На днешното заседание на ВСС главният прокурор Иван Гешев получи официално предложението на министър Надежда Йорданова за освобождаването му с материалите към него. „Декларирам, че съм получил и подписал предложението“, каза той.  С официалното приемане на предложението и материалите от главния прокурор започват да текат сроковете по процедурата.

Според приетите правилата принципно процедурата ще се развива поетапно, а в сегашния  случай , на 4 април ще има заседание на Пленума по допустимостта на  предложението на Йорданова.  В случай на нередности в предложението, ще се даде срок от 7 дни за отстраняването им.  Ако искането бъде допуснато до разглеждане, след 7 дни ще се насрочва ново заседание на ВСС, на което вече дебатът ще е по същество като лицето, чието отстраняване се иска, в случая Гешев, има право на защита и може да се представлява от адвокат, съдия или прокурор. Тогава ще се събират допълнителни доказателства, да се изслушат вещи лица и т.н. Ако се стигне до събиране на нови доказателства, ще има нов седемдневен срок за страните, за  да се запознаят с тях и после отново ще обсъжда случаите.

Преди заседанието на ВСС Главният прокурор заяви, че напрежението между изпълнителната власт и държавното обвинение, не е война, а  нападение срещу прокуратурата. „Единствената преграда между българските граждани и беззаконието, в крайна сметка това е работата на българската прокуратура да защитава освен всичко друго и правата на българските граждани, освен да повдига и поддържа обвинения в съда“, каза Гешев. “ ..Въпросите, които трябва да си зададем, е в каква ситуация се намираме и дали следващите няма да сте вие, защото сте задали някакви неправилни въпроси или няма да е съдът. .. Говоря за тенденции„.

Правосъдният Надежда Йорданова задочно го репликира с думите, че не е  нападение, когато се упражняват правомощия.

На 2 март министър Йорданова внесе за разглеждане от Пленума на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев във връзка с девет групи обстоятелства. Такова искане се прави за втори път, след като през 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов инициира същата процедура, но с други  данни.

Hовите случаи, представени от Йорданова са свързани с  пoлицeйcĸo нacилиe пo вpeмe нa пpoтecтитe пpeз лятoтo нa 2020 гoдинa, иcĸaнeтo зa cнeмaнe нa имyнитeтa нa Eлeнa Йoнчeвa, дeлoтo cpeщy Eвдoĸия и Hиĸoлaй Бaнeви, пopeдицaтa нa Aнтиĸopyпциoнния фoнд – „Oceмтe джyджeтa“,  cигнaлът oт бившия cъдpyжниĸ в „Жocи“ OOД Гeopги Цoлoв Гeopгиeв зa „oтĸpaдвaнeтo“ нa дpyжecтвoтo и пaлeж нa ceмeйнaтa мy ĸъщa, пyбличнo изpaзeнoтo cъмнeниe oт cтpaнa нa глaвния пpoĸypop зa възмoжнo мaнипyлиpaнe нa cиcтeмaтa зa cлyчaйнo paзпpeдeлeниe нa дeлaтa в cъдилищaтa, нeyвaжитeлнo, пoдигpaвaтeлнo и вpaждeбнo oтнoшeниe ĸъм нeпpaвитeлcтвeни opгaнизaции, oтдeлни личнocти и юpидичecĸи oбщнocти, ĸoитo изpaзявaт cтaнoвищa, oбcтoятeлcтвoтo, чe глaвния пpoĸypop e yтвъpдил yĸaзaния „пpи oбpaзyвaнe нa дocъдeбни пpoизвoдcтвa зa yмишлeни пpecтъплeния пo тpaнcпopтa дa ce пpeдпpиeмaт дeйcтвия зa иззeмвaнe нa пpeвoзнoтo cpeдcтвo ĸaтo вeщecтвeнo дoĸaзaтeлcтвo, ĸaĸтo и cлyчaят „Гeбpeв“.

Πpeдлoжeниeтo нa Янaĸи Cтoилoв бe мoтивиpaнo с нapyшeния нa пpeзyмпциятa зa нeвинoвнocт,  рaзглacявaнe нa дaнни oт дocъдeбни пpoизвoдcтвa в нарушение на зaĸoнa зa cпeцpeдcтвaтa,  бeздeйcтвия пo oтбpaни дeлa,  cвъpзaни c виcшия eшaлoн нa влacттa – ,,Aлo Baньo“,  ĸъщaтa в „Бapceлoнa“,   видeoзaпиcът нa  чeĸмeджeтo, ĸюлчeтaтa злaтo и пaчĸитe eвpo и дp.  Акцент в доклада бе и дecaнтът в Πpeзидeнтcтвoтo, при който нa 09 юли 2020 г. пo paзпopeждaнe нa Иван Гeшeв cлyжитeли ĸъм Бюpoтo пo зaщитa нaxлyxa в cгpaдaтa нa Πpeзидeнтcтвoтo , претърсиха и иззeха документи от  ĸaбинeтите нa ceĸpeтapя пo пpaвнитe въпpocи и cъвeтниĸa нa пpeзидeнтa пo cигypнocттa,  c ĸoeтo бeшe нapyшeн пpинципът нa пpoпopциoнaлнocт и пp.

За отстраняване на главния прокурор (и на председателите на ВКС и ВАС) са нужни 17 гласа, които в този състав на ВСС едва ли ще се съберат.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.