Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата призна, че има дело срещу Асен Василев, наблюдаващият прокурор си е направил отвод

Спецпрокуратурата призна, че има дело срещу Асен Василев, наблюдаващият прокурор си е направил отвод

Defakto.bg

След като вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев , а тя отрече, днес оттам заявиха, че производство е образувано на 18 март 2022 г. , а наблюдаващият прокурор си е е направил отвод заради огласяване на името му и политически натиск.

Зa oбpaзyвaнoтo дeлoтo Бойко Paшĸoв cъoбщи вчepa в пapлaмeнтa. Πo нeгoви дyми дeлoтo e зaпoчнaлo cлeд cигнaл нa бизнecмeнa Гeopги Caмyилoв, ĸoйтo e coбcтвeниĸ нa „Инca Oйл“. Глaвният пpoĸypop e paзпpeдeлил cигнaлa paзпopeдил вeднaгa cигнaлa нa пpoĸypop от ВКП Kлeмeнтинa Πaличeвa, ĸoятo гo e e изпpaтилa нa cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa.

Без да  съобщава името на Асен Василев, спецпрокуратурата  посочва,  че производството е образувано за престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК“ срещу „длъжностно лице (министър) , заемащо отговорно служебно положение,  което е нарушило служебните си  задължения „с цел да се набави имотна облага“ и от това са произлезли немаловажни вредни последици.

Разгласяването на информацията е станало без разрешение от наблюдаващия прокурор, в нарушение на чл. 198 от НП, казват от спецпрокуратурата.

Спецпрокуратурата изказва критика към министър председателя, нарекъл „безобразие“ образуваното проиводство. Позовава се  на речника за българския език на БАН, според който думата  „безобразие“ означава- „крайно неприлична, нередна или непочтена проява, постъпка, която предизвиква силно неодобрение, възмущение“.  От тълковния анализ на думата  спецпрокурорите правят извода за недопустим политически натиск върху наблюдаващия прокурор.

Пълният  текст на съобщението:

По повод широкия медиен интерес относно изнесена от представители на Министерски съвет информация за образувано досъдебно производство срещу действащ министър, Специализирана прокуратура предоставя следната информация:

В Специализирана прокуратура бе извършена справка, която установи, че на 18.03.2022 г. е образувано досъдебно производство за това, че през 2022 г. в. гр. София от длъжностно лице (министър) е извършено нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага, като от това са произлезли немаловажни вредни последици и деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

Специализирана прокуратура потвърждава, че е получила различни сигнали, съдържащи сериозни твърдения за извършени нарушения на служебните задължения, по отношение на висши публични служители.

На 23.03.2022 г. представители на изпълнителната власт показаха публично пред български медии постановление за образуване на досъдебно производство, което не е подписано и подпечатано.

Това дава основание да се предположи, че ако документът е автентичен, той е придобит чрез нерегламентиран достъп на неизвестно до момента лице в информационната база данни на ПРБ. Разгласяването на информацията е станало без разрешение от наблюдаващия прокурор, в нарушение на чл. 198 от НПК. Специализирана прокуратура не може да потвърди достоверността на представения документ от министъра на вътрешните работи.

На 23.03.2022 г. министър председателят на Република България направи в Министерски съвет следното изявление: „Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие.“ Според речника на българския език на БАН думата „безобразие“ има следното значение: „Крайно неприлична, нередна или непочтена проява, постъпка, която предизвиква силно неодобрение, възмущение“.

Изказването грубо нарушава принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си правомощия. Действията на висши представители на изпълнителната власт оставят съмнение, че има личности, които са над закона.

Днес, 24.03.2022 г., наблюдаващият прокурор от Специализирана прокуратура депозира отвода си във връзка с политическите квалификации и огласяване на името му. Той възприема това като упражняване на политически натиск върху работата му по разследването.

Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застраши изходът на разследването и разкриването на обективната истина. Допълнителна информация ще бъде оповестена публично, когато това е възможно, като това ще бъде направено активно с позиция от страна на Специализирана прокуратура.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.