Последни новини
Home / Законът / Дискусия в МП: Студенти по „Право“ с идеи за промени в юридическото образование и повече практика

Дискусия в МП: Студенти по „Право“ с идеи за промени в юридическото образование и повече практика

Defakto.bg
Снимки: Пресцентър на Министерството на правосъдието

Единен изпит за прием по специалност „Право“ в университетите у нас, засилване на практическата подготовка, включително чрез решаване на казуси, симулативни процеси и подготовка на юридически документи, актуализиране на учебната програма.
Това са само част от предложенията, които направиха в Министерството на правосъдието вчера представители на организации на студенти, обучаващи се в специалност „Право“.  Те се отзоваха на поканата на министъра на правосъдието Надежда Йорданова и
заместник-министъра на правосъдието Борислав Ганчев за присъствена и видеоконферентна дискусия относно актуалното състояние на юридическото образование и необходимостта от промени в единните държавни изисквания за обучение по специалността „Право“. На срещата присъства и доц. д-р Христо Христев, преподавател по право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
Сред въпросите, засегнати от студентите, бе и диференциране на обучението по право чрез въвеждане на бакалавърска степен и магистърска степен, необходимостта от промени в действащата уредба на юридическото образование с оглед ефективното прилагане на правото на ЕС, на Европейската конвенция за правата на човека и др.
Министерството на правосъдието има амбиция да изработи модерна нормативна уредба, която да отговори на обществените отношения в XXI век, членството ни в ЕС и в Съвета на Европа“, подчерта министър Йорданова. Тя допълни, че работната група, по
изготвяне на проект на изменение на нормативната уредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност „Право“ и професионална квалификация „Юрист“, е максимално отворена за дебат с представители на всички университети, студенти и професионалните общности.
„За нас вашето мнение е изключително важно“, каза заместник-министър Ганчев. По думите му до този момент 1700 студенти и наскоро завършили юристи са се включили в анкетата, публикувана на сайта на Министерството на правосъдието за актуалното състояние на юридическото образование и необходимите промени в неговата уредба.
Министър Йорданова благодари за направените предложения и заяви, че екипът й ще подготви проект на актуализирана нормативна уредба, която ще бъде подложена на широко обществено обсъждане.

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.