Последни новини
Home / Законът / МВР проверява жената до Гешев за имотна измама, спецпрокуратурата иска да изземе материалите

МВР проверява жената до Гешев за имотна измама, спецпрокуратурата иска да изземе материалите

Defakto.bg

От полицията сезират Висшия съдебен и Антикорпуционната комисия със случая

МВР образува проверка по сигнала на БОЕЦ за имотна измама с участието на Детелина Ханчева- жената до Гешев, съобщиха във фейсбук страницата си от сдружението. Съобщение на МВР потвърждава, че е разпоредена проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ във връзка с имотна измама, осъществена от близка до висш магистрат жена. Според действащото законодателство тя не се ползва с имунитет от разследване.

В медиите се появи информация, че става дума за Детелина Ханчева, жената до главния прокурор Иван Гешев. БОЕЦ твърди, че жената е участвала в измама с имоти в село Волуяк.

В съобщение на вътрешното министерство се  уточнява, че това е втора проверка срещу жената, която е адвокат. Първият сигнал – отново за имотна сделка, е бил подаден от бившата заместник-кметица на столичния квартал „Младост“ Биляна Петрова.

Първата проверка е започнала на 4 декември миналата година след друг постъпил сигнал от бивш заместник-кмет на район „Младост“ и е свързан с имотни сделки на лица, свързани със същия висш магистрат.

Жената до Гешев е замесена в имотна измама! Напомням, че ние първи писахме за тези апетитни парцели. Вече сме подали сигнал до МВР. Очакваме дали ще има още разкрития, написа във фейсбука си Биляна Петрова, бивш зам.-кмет на „Младост“.

Два пъти прокуратурата се е опитала да изиска материалите по проверките от МВР, без да има законово основание, твърдят от вътрешното ведомство.

От МВР е подготвен сигнал до Висшия съдебен съвет и до Антикорупционната комисия, за да проверят те има ли оказван натиск и намеса в работата на полицейските служители.

На 22 март гражданско сдружение БОЕЦ внася писмо до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, в което се казва, че са изпратили сигнал до Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, в който има данни и доказателства, които водят до обосновани съмнения за извършена имотна измама от Детелина Филипова Ханчева – жена на главния прокурор Иван Гешев.

Става дума за  няколко имота в землището на с. Волуяк, дарени на Ханчева от 81-годишен възрастен мъж. От БОЕЦ описват, че през 2005 г. тя е получила дарението от възрастния човек, който няма пряка връзка с нея. Сделката е изповядана от нотариус Борис Янков, чиито права бяха отнети заради имотни измами.

По жалба на реалните собственици  Софийският районен съд им присъжда правата на собственост и осъжда Ханчева и нотариуса да платят разноските по делото. От БОЕЦ публикуват и снимки от съдебното решение от 18 юни 2013 г. То не е окончателно и може да бъде обжалвано, но дали има окончателно съдебно решение все още не е известно.

Съобщението на МВР: 

С писмо от 05.01.2022 г. Специализираната прокуратура /СП/ е изискала на основание чл.145, ал.1 от ЗСВ всички материали по преписката с мотива, че те касаят магистрат и следва незабавно да се предоставят. В тази връзка следва да се уточни, че сигналът и проверката не съдържат данни за престъпления, извършени от магистрати, поради което СП не е компетентна да води разследването и да изисква материали по тази проверка.

Основателно възниква въпросът каква е причината СП да изисква материали, макар да знае, че не е компетентна по случая на основание чл.411а НПК.

На 22.03.2022 г. от страна на МВР е изпратено писмо до СП, в което се иска информация за взетото отношение по изпратените материали от проверката. До момента отговор няма.

МВР ще подаде сигнал до ВСС с искане за извършване на проверка дали са оказвани натиск и намеса при изискването на материалите по преписката от висш магистрат, както и ще сезира КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси спрямо проверяваните лица и магистрати.

На 12.01.2022 г. е получено още едно писмо, този път от Софийска градска прокуратура /СГП/, в което се изискват материалите по възложена проверка по реда на чл. 145, ал. 1, т. 2 ЗСВ. В него се твърди за образувана преписка по сигнал за престъпления по служба спрямо магистрати, извършени от директорите на две главни дирекции и полицейски служители.

По този повод СГП изисква предоставянето не само на материалите по този случай, но и информация за всички извършени от страна на МВР предварителни проверки от 01.01.2020 г. до момента.

Неясна остава за МВР причината, поради което СГП излиза извън обхвата на възложената извънпроцесуална проверка, завършава съобщението.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Един коментар

  1. Албен Галев, Имотна Мафия, нова измама в София 2022. Arco Real Estate, BROWN SUGAR RESIDENCE – бутикова жилищна сграда в кв. Манастирски ливади. Албен Галев и Пламен Хинчòвски чрез подставени лица продават имоти за които се водят дела препродажба и измама от страна на двамата бизнесмени и техни близки Става въпрос за сграда в Манастирски ливади-запад, на ул.Синаничко езеро 23. За имотите има сключèни предварителни договори и са платени от добросъвестни купувачи още преди три години!! Галев заедно с жена си Виолета Галева и дъщеря си Елица Галева и съдружника му Пламен Хинчовски и неговата метреса Анна Панайотова, са направили организация за нарочно фалиране на съвместаната им фирма и тайно препродадване през няколко подставени лица на вече продадени имоти чрез агенция Арко реъл естейт, като пълномощник на продавача, съвместно с юриста на ARCO REAL ESTATE Боряна Щипалова, а брокер Вихър Славейков. Фирмата e еднодневка, ДО ВСИЧКО КОЛЕГИ БРОКЕРИ: Внимавайте с тази сграда и не предлагайте..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.