Последни новини
Home / Законът / Напредък: Софийска градска прокуратура иска да разпита Васил Божков като свидетел по делото за изнудване

Напредък: Софийска градска прокуратура иска да разпита Васил Божков като свидетел по делото за изнудване

Defakto.bg

Софийската градска прокуратурата ще изпрати молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидет, съобщиха оттам.

Разпитът е част от разследването, свързано с бившия премиер Бойко Борисов, пиара му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов по сигнал на Божков, че е бил че е бил жертва на изнудване.

Понеже  България няма договор за правна помощ с Обединените арабски емирства, молбата е основана на принципа на взаимност. Това означава,  че местните власти трябва да преценят допустим ли е по тяхното законодателство такъв вид разпит, казва прокуратурата.

Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и други, не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства„,  твърди прокуратурата.

По делото за изнудване,  на 17 март т.г. Борисов, Арнаудова и Горанов  бяха задържани за 24 часа, а прокуратурата отказа да им повдигне обвинения и ги освободи от ареста.  Това извади на преден план въпроса защо обвиняемият Божков, сигнализирал прокуратурата още преди две години за рекета, не е разпитван досега. В р амките на  разследването на разпит в понеделник е призован бившият министър – председател Бойко Борисов.

Вчера след като повтори пред журналисти казаното  още преди две години, Васил  Божков  уточни важна информация – след като е изпратил сигнал и до  Европейската прокуратура, оттам са го потърсили,  като са му задали писмени въпроси,  на които той също писмено е отговорил.

Така след като българската прокуратура две години не успя да ме намери,  Европейската прокуратура е стигна до мен,  каза Божков.

Той  очаква да бъде разпитан дистанционно по сигналите, които е изпратил. Божков повтори, че  е бил жертва на рекет от страна на Борисов и че е плащал всеки месец 20% от оборота на хазартния си бизнес на Горанов, за да не му бъде отнет.  На Арнаудова пък давал допълнително по-малки суми за други нужди по искане на Борисов, които стигали до него, тъй като по думите му никой не се е оплаквал, че не си плаща.   Разговор с бившия премиер бил проведен на среща в резиденция „Бояна“, на която Борисов му казал: „Виждаш какво става, ще оправим нещата, но трябва да помагаш“.

Пълното съобщение на СГП:

Във връзка с образуваното дело за изнудване на Васил Божков Софийска градска прокуратура (СГП), съобразно поетия ангажимент да информира обществеността, допълва информацията, която е предоставила до момента чрез прессъобщения и брифинг:

Във връзка с необходимостта да бъдат валидно извършени опорочените действия по разследването, предприети от разследващ орган към ГДНП, се провеждат активни действия по разследване, като се извършват разпити на поемни лица, извършва се оглед на веществени доказателства, разпитват се и други свидетели.

СГП е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, Отдел „Международен“, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност.  Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство.  Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства.

В хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели, които имат отношение към разследваните обстоятелства по досъдебното производство.

Работата по делото продължава чрез извършването на активни процесуални действия. Периодично българската общественост ще бъде информирана.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.